Salon Märynummelle rakennetaan kolme 5 megawatin voimalaa. – Ne vastaavat 11 500 kotitalouden sähköntarvetta, Kangas vertaa. Myllyjen ylin eli pyyhkäisykorkeus on 150 metriä. Voimalat valmistuvat vuonna 2014.
Päinvastoin kuin useassa muussa tuulivoimahankkeessa Kankaan mukaan Saloon tuleva voimala ei ole kohdannut vastustusta. Kangas arvelee yhdeksi syyksi sen, että voimaloilla ei ole linnustolle epätoivottuja vaikutuksia.
Suomeen valmistuu tämän ja ensi vuoden aikana isoja uusia tuuli- ja aurinkoenergiahankkeita. WWF:n Näytä voimasi -kampanjaan ilmoitetuista hankkeista suurin on Saloon nouseva tuulivoimapuisto. WWF Suomi haastoi kampanjassaan keväällä kaikki Suomen kaupungit, yliopistot ja avainyritykset investoimaan tuuli- ja aurinkoenergiaan. Kampanjaan ensimmäisessä vaiheessa ilmoittautuneiden edelläkävijöiden joukossa on sekä kotitalouksia että julkisen ja yksityisen puolen toimijoita.
WWF:n kampanjaan on sen alkuvaiheessa ilmoittautunut viisi kaupunkia Helsinki, Espoo, Tampere, Lappeenranta ja Oulu. Yliopistoja on mukana kaksi, Aalto yliopisto sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Julkisen puolen toimijoista mukaan on tähän mennessä ilmoittautunut lisäksi ympäristöministeriö.
Mynämäellä edelläkävijöitä on jo 20 yksityishenkilöä, jotka ovat ottaneet osaa aurinkopaneelien yhteistilaukseen. Lappeenrannassa on tehty vastaavanlainen tilaus. Mynämäellä yhteistilauksella 5 kilowatin järjestelmän hinta saatiin nipistetyksi 11 000 eurosta 8 190:aan.
Salossa kahden tuulimyllyn rakentamisen rahoittaa S-ryhmä, jonka tavoitteena on tuottaa puolet käyttämästään energiasta tuulivoimalla vuonna 2016.
Kestävästi tuotetun uusiutuvan energian lisääminen on tärkein ratkaisu ilmastokriisin hillinnässä. Energiateollisuus ry:n selvityksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa lisää tuuli- ja aurinkoenergiaa. Tästä huolimatta Suomi on investointien suhteen EU-maiden häntäpäässä.
Suomen ekosähkö alkutekijöissään
– Suomessa on hyvin vähän tuulivoimaa ja aurinkoenergia on niin alkutekijöissään, ettei sitä vielä edes tilastoida. Arvioiden mukaan aurinkopaneelit löytyvät 40–100 suomalaisen sähköverkossa olevan kotitalouden katoilta. Suomessa aurinkopaneelien asennuskustannukset ovat vielä todella korkeat verrattuna muuhun Eurooppaan, Kangas sanoo.
Tuulivoimalla tuotetaan Suomessa alle 0,2 prosenttia sähköstä. Ruotsissa tuulivoiman osuus on Kankaan mukaan yli kymmenkertainen Suomeen verrattuna.
– Tanskan kunnianhimoinen tavoite on tuottaa tuulivoimalla puolet energiasta vuoteen 2022 mennessä, Kangas vertaa.
Itämeren rantavaltioista Suomi kulkee jälkijoukossa. Virokin menee edelle. Kangas näkee hiljaiselon jälkeen piristymistä maan tuulivoimamarkkinoilla. Ilmastovastaava muistuttaa, että Suomen rannikot soveltuvat hyvin tuulivoiman rakentamiselle.
Työ- ja elinkeinoministeriö on alkanut myöntää avomerelle rakennettaville offshore-voimaloille demonstraatiotukea, jota ministeriö antaa ensimmäisille kokeilumielessä rakennettaville laitoksille.