Alustavat tulokset Selkämeren silakkakannan osalta näyttävät hyviltä. Merentutkimusalus Arandalla saadussa saaliissa silakka oli hyväkuntoista. Osa silakoista oli lisäksi isokokoisia.
Myös silakan lisääntyminen vaikuttaa onnistuneen hyvin kuluvana vuonna. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kalantutkimusmatka toteutettiin ensimmäisen kerran Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Arandalla syys- lokakuun vaihteessa kahden viikon ajan.
Itämeren pääaltaalta ja Suomenlahdelta kerätty kalakanta-aineisto yhdistetään myöhemmin muiden Itämeren maiden alueiltaan keräämiin aineistoihin. Tietoa kalakantojen tilasta hyödyntää muun muassa Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES), joka antaa suositukset suurimmista sallituista saalismääristä.
Kalakantojen seurantaa varten Aranda varusteltiin kaikuluotaus- ja troolauslaitteilla, jotka ovat välttämättömiä silakka- ja kilohailikantojen arvioimisessa. Tieto silakka- ja kilohailikantojen runsaudesta hankittiin kaikuluotaamalla ja kalaston koostumus selvitettiin koetroolauksilla
Troolisaaliista määritettiin kalalajien osuudet ja lajikohtaiset pituusjakaumat. Lisäksi silakoista ja kilohaileista otettiin näytteitä iänmäärityksiin sekä dioksiini-, vierasaine- ja ravintoanalyyseihin.
Merentutkimusalus Aranda ja sille rakennettu laitteisto soveltuivat tutkimuskäyttöön hyvin. Matkalla saatujen kokemusten myötä kalantutkimuslaitteistoon tullaan kuitenkin tekemään pieniä parannuksia. Jatkossa vastaava matka tehdään vuosittain osana silakka- ja kilohailikantojen arviointia.
Yleisimmät kalalajit Selkämeren ja Itämeren pohjoisosien ulappa-alueella ovat silakka, kilohaili ja kolmipiikki. Niiden lisäksi Arandan koetroolauksissa saaliiksi saatiin 13 kalalajia: kuore, kymmenpiikki, tuulenkala, kivinilkka, elaska, imukala, härkäsimppu, piikkisimppu, siloneula, kampela, rasvakala, lohi ja turska.