Virasto on valittanut Rovaniemen hallinto-oikeuteen Ylitornion kunnan päätöksestä hyväksyä tätä merkitsevä Tornionjoen yleiskaavan muutos.
Mäkikeskuksen rakentaminen vaurioittaisi Museoviraston mukaan pysyvästi valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Aavasaksan laelta avautuvat vaara- ja jokimaisemat sekä keskiyön aurinko ovat vetäneet puoleensa ulkomaisia ja kotimaisia matkailijoita jo 1600-luvulta lähtien.
Ylitornion kunnanvaltuusto hyväksyi syyskuussa Tornionjoen yleiskaavan muutoksen. Museovirasto pyytää hallinto-oikeutta kumoamaan kunnanvaltuuston päätöksen. Yleiskaavamuutos on sen mukaan maankäyttö- ja rakennuslain vastainen. Muutoksen ainoa tavoite on mahdollistaa mäkikeskuksen rakentaminen Aavasaksan vaaran itärinteeseen.
Mäkikeskuksen rakentaminen Aavasaksan rinteeseen muodostaisi viraston mukaan pysyvän maisemavaurion eikä se ole sovitettavissa valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen.
Merkittävä luontokohde
Aavasaksan kalottivaara on yksi Suomen ja Pohjolan vanhimmista ja tunnetuimmista näköalapaikoista ja matkakohteista. Maisemanähtävyyteen liittyvää kulttuuriperintöä ovat muun muassa kallioon hakatut nimikirjoitukset ja laen rakennusperintökohteet, kuten Keisarinmaja, paviljonkirakennus ja näkötorni. Vaaran laelle on pystytetty myös muistomerkkejä.
Aavasaksa on viraston mukaan kansainvälisestikin merkittävä nähtävyys-, luonnonsuojelu- ja tutkimuskohde. Luonnonsuojelun ensimmäisessä vaiheessa 1800-luvulla perustettiin eri puolille maailmaa luonnonpuistoja virkistys-, rauhoitus- ja tutkimusalueiksi. Aavasaksaa (1877) edelsivät Suomessa vain Punkaharjun (1840) ja Imatrankosken (1842) luonnonpuistot.
Aavasaksa on ollut myös eurooppalaisen tähtitieteen ja maapallon mittaamisen kannalta tunnettu ja tärkeä kohde. Yksi Unescon maailmanperintöluettelossa tieteen ja tekniikan kohteita edustavan Struven kolmiomittausketjun pisteistä (vuodelta 1845) suoja-alueineen on Aavasaksan korkeimmalla kohdalla.
Mäkikeskuksesta aiheutuu Museoviraston mukaan pysyviä vaurioita valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. Ylitornion kunta ei ole kuitenkaan selvittänyt mäkikeskuksen sijoituspaikaksi vaihtoehtoja, joista ei olisi vastaavaa vahinkoa luonnon- ja kulttuurimaisemalle.