Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kelloja käännetään tunti taaksepäin. Kesäajasta palataan normaaliaikaan.
Tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä pitää kesäaikaa epäterveellisenä.
”Vaikka yhden tunnin muutos aikataulussa voi tuntua pieneltä, sopeutuvat elimistömme fysiologiset rytmit varsin hitaasti äkillisiin muutoksiin. Kellonsiirto aiheuttaa muutaman päivän univajeen. Yöuni lyhenee ja laatu heikkenee, kun uni muuttuu katkonaisemmaksi”, hän kirjoittaa THL:n blogissa
Illanvirkut kuolevat muita nuorempina ja kesäaika suosii iltapainotteista elämää. Se tuo enemmän luonnonvaloa iltaan, mikä virkistää. Paluu normaaliaikaan tuo iltaan lisää keinovaloa, mikä pitää vireänä.
”Tässä on vaara, joka on syytä tiedostaa: kaikki tähän asti tutkitut terveysriskit, oireet ja sairaudet ovat olleet illanvirkuilla tavallisempia kuin muilla. Illanvirkut myös kuolevat muita nuorempina.”
Partosen mukaan kesäaika ei säästä energiaa eikä palvele alkuperäistä tarkoitustaan, joka oli keinovalon käytön vähentäminen ja sähkön säästäminen. Siksi hän ehdottaa kesäajan käytöstä luopumista.
Aikavyöhykkeen vaihto ratkaisuksi
Partonen esittää kesäajan vaihtoehdoksi Suomelle siirtymistä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen ilman siirtymisiä kesäaikaan. Tällöin talviaamut valkenisivat tuntia nykyistä aiemmin, ihmiset heräisivät valoisampiin aamuihin eikä elimistömme sisäinen kello jätättäisi yhtä paljon kuin nykyisin.
Hänen mukaansa Pohjois-Norjassa kaamosoireilevia on yllättävän vähän. Pohjois-Norja sijaitsee samoilla pituuspiireillä kuin Suomi, mutta eri aikavyöhykkeellä. Pohjoisnorjalaiset saavat aikavyöhykkeensä ansiosta enemmän valoa talviaamuihinsa kuin suomalaiset.