Viimeinen sana
Mitä enemmän informaatiota, sitä vähemmän tietoa. Sellainen tästä tietoyhteiskunnasta sitten tuli. Häly peittää älyn.
Tuorein todistus tiedon huonosta menekistä ovat MTV:n yt-neuvottelut. Koko kaupallisen television ainoa ajankohtaismakasiini lopetetaan. Kunnianarvoisa Sanoma-yhtiö ei ole koskaan edes yrittänyt ja nyt myös Maikkari heittää pyyhkeen kehään kuoppaamalla 45 minuuttia joulukuussa.
Ilman Yleä suomalaisille tv-katsojille olisi tarjolla vain amerikkalaisia sarjoja, tosi-tv:tä, ruokaohjelmia ja talenttikilpailuja. MTV:llä on Lotto, Nelosella Keno, siinä kaupallisten pääkanavien ainoa ero.
MTV:llä on Lotto, Nelosella Keno.
Paljon paremmin ei mene tiedon valtatielläkään. Uutispalvelu Ampparit on lahjomaton mittari siitä, millaiset uutiset kiinnostavat lukijoita oikeasti. On yllättävää, miten monta menestysuutista voi varioida siitä asiasta, joita naisilla on kaksin kappalein eikä kyse ole silmistä eikä korvista raajoista puhumattakaan.
Onneksi on painettu sana ja onneksi kirjat pitävät edelleen pintansa himphampun vaihtoehtona. Ja onneksi elämme yhteiskunnallisen kirjallisuuden kulta-aikaa.
Kyllä vain.
Suurin osa suomeksi ilmestyvistä kirjallisesti edelleen väheksytyistä dekkareista on todellisuudessa yhteiskunnallisia ruumiinavauksia sillä erotuksella samoja asioita käsitteleviin tietokirjoihin, että niitä myydään ja luetaan isoin painoksin.
Ajatellaanpa vaikka toisaalla tässä lehdessä esiteltävää Ilkka Remeksen EU-tykitystä Omertan liitto. Jos sen tietoaineksen paketoisi pamflettiin, myynti olisi ehkä joitain satoja kappaleita. Nyt kiihkeästä EU-kritiikistä tulee yksi vuoden myydyimmistä kirjoista.
Tai sitten Suomen hyvinvointivaltion tila. Tieteilijöiden selitykset sotkeutuvat usein teoreettiseen sekamelskaan. Ennen kuin päästään asiaan, pitäisi tietää, kuka on joku Esping-Andersen ja mitä hän on joskus asiasta kirjoittanut.
Toisaalla tässä lehdessä haastateltu kirjailija Kari Hotakainen sen sijaan kiteyttää kirkkaasti ja hauskasti, miksi Suomessa maksetaan suhteellisen korkeita veroja ja mitä niillä saadaan romaanissaan Luonnon laki:
”Ne ovat suojelurahaa silloin, kun tiput systeemin rattailta omasta syystäsi tai yhteiskunnan tönäisemänä.”
Hotakainen sai aiheen uusimpaan romaaniinsa vakavasta kolarista. Myöhemmin hän laski pelkästään ensimmäisen sairaalayönsä hinnaksi teho-osastolla 19 000 euroa.
Jättipottikierroksella 36 Lotossa voitti tuloksella 6+1 oikein noin 33 000 euroa. Hyvinvointivaltio on siis pientä suurempi lottovoitto.
Kiihkeä kirjasyksy huipentuu Helsingin kirjamessuihin tässä viikonvaihteessa. Suurin osa tämän vuoden kirjoista on ilmestynyt ja voidaan jo tehdä yhteenvetoa.
Tämä on loistava kirjavuosi. Puhutaanpa sitten kauno- tai tietokirjoista, ei tarjonta ole koskaan ollut näin monipuolista. Tissiviihteelle on vaihtoehto, mutta sähköisistä välineistä sitä on aina vain vaikeampi löytää. Onneksi on kirja ja onneksi on sanomalehti.