Euroopan parlamentin virallinen päätoimipaikka on Strasbourg, mutta siellä se kokoontuu vain neljän päivän ajan kuukaudessa. Suurin osa europarlamentin toiminnasta tapahtuu Brysselissä, missä sillä on myös eniten tiloja.
EU-kansalaisille 200 miljoonaa euroa vuodessa maksavan rekkarallin Brysselin ja Strasbourgin välillä lakkauttamista on vaadittu pitkään, mutta päätöksen on oltava yksimielinen eikä Ranska ole suostunut siihen.
Sosialidemokraattien euroedustaja Mitro Repo ennakoi torstaina blogissaan, että nyt Ranska on taipumassa.
”Aika on kypsymässä valmiiksi muutokselle. Muut kuin ranskalaiset ovat puhuneet asiasta jo pitkään avoimesti, tarvitsematta kuiskailla hississä”, hän kirjoittaa.
Kuiskailulla Repo viittaa siihen, että ranskalaiset ovat vähitellen antamassa periksi.
”Strasbourgin parlamenttitalo on tyhjänä 321 päivää vuodessa. Joutilaat vahtimestarit vaeltavat käytävillä. Vasta tänä syksynä parlamentin hallinto havahtui sammuttamaan televisiot ym. sähkölaitteet talon ollessa kiinni. Olemme absurdin tuolla puolen”, Repo kuvailee tilannetta.
Hänen mukaansa pelin henkeen kuuluu se, että ranskalaisten pitää saada itse esittää Strasbourgin istuntojen lakkauttamista.
Mitä Ranska ja Strasbourgin kaupunki saavat vastineeksi, on Revon mukaan auki. Mahdollisuuksia ovat yhteiseurooppalainen huippuyliopisto, Euroopan historian museo, Euroopan kansalaisten kulttuuri-info…
Hinta on hänen mielestään joka tapauksessa maksamisen arvoinen.