Rakennusalan pimeä työ tullut näkyväksi
Alan suhdanneindikaattorit ovat olleet heikot jo pidemmän aikaa, mutta ministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteen mukaan tänä vuonna rakennusala työllistää 3 000 henkeä viime vuotta enemmän.
TEM:n neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo uskoo kasvun olevan näkyvä seuraus esimerkiksi työmaakorttien käyttöön otosta. Pimeä työ on tullut näkyväksi.
Ensi vuonna alan arvioidaan työllistävän noin 5 000 henkeä lisää.
Teollisuuden työllisyys laskee tänä vuonna 4 000 hengellä ja ensi vuonna 2 000 hengellä.
– Teollisuuden työllisyys ei ole elpynyt vuoden 2009 pudotuksesta. Samanlaista isoa pudotusta ei ole näköpiirissä, Alatalo ennakoi.
Palvelualoja työttömyys rokottaa eniten. Kaikkiaan ala menettää 18 000 työntekijää tämän vuoden aikana. Viime vuotta paremmin ovat tosin työllistäneet vähittäiskauppa, majoitus- ja ravitsemustoiminta ja kulttuuri.
Syyksi palvelualan työllisten määrän laskuun Alatalo ehdottaa muun muassa kuntien heikentynyttä taloutta.
Ensi vuonna palveluala menettää arvion mukaan 5 000 työllistä.
Työmarkkinat eivät liiku
Työmarkkinaennusteen mukaan 1,2 prosentin bruttokansantuotteen kasvu ensi vuonna ei riitä lisäämään työllisten määrää.
Alatalon mukaan syynä on työmarkkinoiden liikkumattomuus.
– Työttömät eivät löydä uutta työtä. Työnhakuajat ovat pidentyneet ja pitkäaikaistyöttömyys kasvanut.
Työllisyyden ennustetaan lähtevän nousuun aikaisintaan vuoden 2014 puolivälissä. Viennin odotetaan lähtevän nousuun ja kasvavan 3,7 prosenttia.
Tänä vuonna Suomen kansantaloudelle odotetaan laskua 0,5 prosenttia.
Työttömyys kasvaa ensi vuonna
Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste on nyt 7,6 prosenttia.
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa 284 900 työtöntä työnhakijaa. Määrä on noussut viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 43 600 työttömällä.
Avoimia työpaikkoja oli viime vuoden syyskuussa 4 200 paikkaa vähemmän kuin nyt. Syyskuun lopussa avoimien paikkojen lukumäärä oli 58 600.
TEM ennustaa ensi vuonna työttömien määrän edelleen lisääntyvän. Noin 7 000 siirtyy työttömäksi työnhakijaksi. Vuoden 2014 työttömyysasteeksi arvioidaan 8,3 prosenttia.