Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki iloitsee Suomessa virinneestä keskustelusta, joka koskee valtion roolia omistajana yhtiöissään.
Valtion omistajapolitiikan pitää olla täysin päinvastaista kuin nykyisessä globaalissa finanssikapitalismissa, jossa sijoittajat ovat kiinnostuneita vain mahdollisimman korkeasta tuotosta ja omistuksen arvon lyhyen aikavälin noususta, hän kirjoittaa blogissaan.
Suomessa valtion omistus on jaettu kolmeen osaan. Osassa yhtiöitä valtiolla on viranomaisvaltuuksiin tai sääntelyyn liittyvä tehtävä ja osassa sijoittajan roolin lisäksi strateginen intressi. Kolmannen osan muodostavat yhtiöt, joissa valtion omistus on rajattu puhtaasti finanssisijoitukseksi.
Yhteiskuntavastuuta ei voi paeta
Arhinmäen mukaan viimeksi mainituissakaan valtio ei voi paeta tai ulkoistaa yhteiskuntavastuuta. ”Valtaa voidaan käyttää myös näissä yhtiöissä, niin tekee moni muukin omistaja”, hän kirjoittaa.
Uusi omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto linjasi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan, että valtionyhtiöissä noudatetaan markkinatalouden pelisääntöjä ja ohjaus tapahtuu siksi strategisella tasolla. Hänen mukaansa valtionyhtiöiden pitää kuitenkin olla yhteiskuntavastuussa edelläkävijä, erityisesti silloin, kun puhutaan työllisyydestä ja ympäristöstä.
Arhinmäen mielestä näytöt ovat valitettavan heikkoja.
”Esimerkiksi kaivosyhtiö Talvivaarassa valtiosta tuli tämän vuoden keväällä suurin omistaja, ministeri Hautalan ajettua vahvasti omistuksen kasvattamista. Yhtiön aiheuttamia mittavia ympäristöongelmia ei kuitenkaan ole ratkaistu.”
Huonoja kokemuksia sijoittajavetoisesta politiikasta
Kestämättömänä Arhinmäki pitää myös sitä, että osassa valtion osaomistusyhtiöitä jaetaan ”yhtä aikaa omistajille osinkoja, hallitusten herraportaalle palkkion korotuksia ja työntekijöille irtisanomisilmoituksia.”
Ministerin mukaan valtiolla voi ja pitää olla aktiivinen rooli omistajana, joka välittää myös työllisyydestä, ympäristönsuojelusta ja aluepolitiikasta.
”Suomen taloushistoriassa kokemukset tästä ovat hyviä. Sitä vastoin kokemukset nykyisestä sijoittajavetoisesta omistajapolitiikasta eivät paljoa rohkaise.”
Hän odottaa paljon eduskunnassa lähiaikoina käytävästä ajankohtaiskeskustelusta, jossa omistajapolitiikkaa linjataan.