Keskusjärjestöjen työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisten palkkaratkaisujen takaraja on perjantaina kello 16, mutta suuri joukko sopimuksia on edelleen tekemättä. Etenkin metsäteollisuuden työnantajat ovat haluttomia neuvottelemaan.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtajan Kaarlo Julkusen mielestä sopimukselle saadaan hyvä kattavuus, jos viimeinen viikko käytetään tehokkaasti neuvotteluihin. Hän puhui PAMin Rauman liikealan osaston 100-vuotisjuhlassa lauantaina.
– Aikaa on ollut riittävästi työllisyys- ja kasvusopimuksen alakohtaisille neuvotteluille. Työmarkkinajärjestöt ovat tunaroineet pahasti, jos sopimusta ei saada kattavaksi määräaikaan mennessä, totesi Julkunen.
Kuusi viikkoa kahviteltu
Kuusi viikkoa meni Julkusen mielestä lähinnä pullakahvien merkeissä. Hänen mukaansa useiden alojen todelliset neuvottelut ovat käynnistyneet vasta nyt.
– Pidän sopimattomana ja itsekkäänä, jos jokin ala tietoisesti vedättää neuvotteluja yli sovitun takarajan eli perjantain. Nyt ei ole oikeutettua ottaa julkisuuden kautta irtopisteitä jälkilypsyllä.
Julkusen mukaan tämä neuvottelukierros opettaa ammattiliittoja viemään toimintaansa lähemmäksi jäsenistöä, eli työpaikoille.
– Olemme puhuneet vuosikausia jatkuvan neuvottelun mallista, mutta todellisuudessa ratkaisut syntyvät parhaiten silloin, kun työpaikoilta heijastuu painetta neuvottelupöytiin. Jäsenistö on kyllästynyt työryhmiin, joiden todelliset tulokset jäävät yleensä vähäisiksi.
Työllisyys- ja kasvusopimuksen toteutumiseen Julkunen uskoo vahvasti. Hän näkee, että vastuulliset neuvottelijat tekevät kaikkensa ratkaisuun pääsemiseksi.
– Ratkaisun syntyminen edellyttää, että neuvottelupöydistä putsataan turhat erimielisyydet ja kiistat ja keskitytään vain työllisyys- ja kasvusopimuksen asioihin, sanoo Julkunen.
Poikkeuksellisen tärkeä sopimus
SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan soveltamisneuvottelujen osapuolien on tehtävä kaikki voitava laajan työmarkkinaratkaisun saavuttamiseksi. Sopimus on poikkeuksellisen tärkeä työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
Lyly painotti valtakunnallisilla SAK-päivillä Kuopiossa erityisesti yritysten kantavan ison vastuun työllisyydestä.
– Sopimuksissa ei voida määrätä yrityksille työllistämislukuja. Maltillisen sopimuksen taustalla on kuitenkin koko ajan ollut kirkkaana ajatuksena työllisyyden parantaminen, jotta yrityksille jäisi tilaa luoda uusia työpaikkoja.
– Oleellista on hoitaa Suomen asiat kuntoon unohtamatta muuta Eurooppaa. On tärkeää, että myös muissa EU-maissa talous ja työllisyys saadaan nykyistä kestävämmälle pohjalle. Tämä tarjoaa viennillemme Eurooppaan paremmat mahdollisuudet, kun talous EU:ssa lähtee vahvistumaan, Lyly sanoi.