Kotihoidontukijärjestelmän uudistus on puhuttanut viime aikoina kovasti, ja oppositio teki siitä välikysymyksenkin. Uudessa mallissa molemmille vanhemmille jaetaan perhevapaat tasan, ja se on askel tasa-arvoisempaan suuntaan. Vasemmistoliiton pitkään ajama 6+6+6-malli olisi ollut vielä tasa-arvoisempi. Siinä kummallakin vanhemmalla olisi oma puolen vuoden hoitojaksonsa ja vielä kuusi kuukautta yhdessä jaettavaksi.
Nykyinen kotihoidontuki on kannustanut perheitä tekemään sellaisia päätöksiä, että lähes poikkeuksetta nainen eli äiti jää kotiin hoitamaan lapsia, sillä noin 94 prosenttia kotihoidon tukea saavista on naisia. Kotihoidontuen epätasa-arvoinen jakaantuminen on yksi selvä syy naisten heikompaan asemaan työmarkkinoilla ja siihen, että monet naiset tahtomattaan ajautuvat osa-aikatyö- ja pienipalkkaloukkuun.
Uuden mallin myötä miesten ei tarvitse aristella lasten kanssa kotiin jäämistä.
Kotihoidontuen uudistus eli kotihoidontuen jakaminen molempien vanhempien kesken edistää vanhemmuuden tasapainoisempaa jakaantumista ja puolustaa naisen asemaa työelämässä. Naisten palkkaaminen ei ole työnantajille enää samanlainen riski, kuin ennen. Vielä kun vanhemmuuden kustannukset saadaan jaettua tasaisesti molempien vanhempien työnantajien kesken, ollaan pitkällä.
Naisen euro ei kahdeksastakymmenestä sentistä nouse samalle tasolle miesten kanssa, jos naiset ovat aina vaan epätasa-arvoisessa asemassa työmarkkinoilla. Naisten miehiä heikompi työmarkkina-asema tarkoittaa paitsi huonompaa tulotasoa myös pienempää eläkettä, lasten kotihoito kun ei eläkettä kerrytä. Vastikään julkaistussa ikäihmisten hyvinvointia mittaavassa vertailussa Suomi on muihin Pohjoismaihin verrattuna selvästi jälkijunassa vanhusten hyvinvoinnissa. Merkittävää on, että Suomen sijoitusta heikensi erityisesti ikääntyneiden naisten pienet eläkkeet.
On hyvä muistaa, että hallitus on ohjelmassaan sitoutunut edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa, tavoitteena muun muassa naisten ja miesten palkkaeron kaventaminen enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.
Lapsilla on oikeus saada hoivaa molemmilta vanhemmilta. Isien perhevapaiden käyttämiseen suhtaudutaan edelleen negatiivisesti ja kynnys jäädä kotiin on siksi monille isille korkea. Uuden mallin myötä miesten ei tarvitse aristella lasten kanssa kotiin jäämistä, vaan he voivat ikään kuin luvan kanssa muodostaa läheisen suhteen lapseensa, minkä pitäisi olla ihan itsestään selvä mahdollisuus. Ja tulevaisuudessa näin toivottavasti onkin.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja.