Vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaaksi keskiviikkona nimetty toimittaja ja eduskunta-avustaja Antero Eerola sanoo olevansa EU-kriittinen vaihtoehto vasemmalta.
– Koko Eurooppaa ravistellutta eurokriisiä on toistaiseksi hallinnoitu lähinnä markkinoiden ja pääoman ehdoilla. Euroopan kriiseissä johtopäätös ei voi aina olla vain se, että EU:lle siirretään yhä lisää valtaa. Vallan keskittämiselle ja markkinaehtoiselle politiikalle tarvitaan vastaääni, Eerola perustelee ehdokkuuttaan.
Eerola työskenteli jo vuonna 1994 Suomen EU-jäsenyyttä vastustaneessa Ei EU:lle – kampanjassa. Sittemmin hän on toimittajana kirjoittanut paljon Euroopan unioniin liittyvistä aiheista Suomessa ja eri EU-maissa. Journalistina hän on toiminut Kansan Uutisten politiikan toimittajana sekä Yleisradion ja Kauppalehden toimittajana Venäjällä.
Nykyisin hän työskentelee Vasemmistoliiton puheenjohtajan, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen avustajana eduskunnassa. Lisäksi hän on Vantaan kaupunginvaltuutettu.
Kriisi toi EU:n politiikan keskiöön
Eerola toteaa tiedotteessaan eurokriisin tuoneen EU-asiat suomalaisen politiikan keskiöön ja lähelle ihmisten arkea.
Kriisiin hän sanoo liittyvän kolmen kohdan ongelma.
– Yhtäältä Suomen taloudelliset vastuut ovat kasvaneet mittaviksi. Toisaalta kriisin varjolla päätösvaltaa taloudessa on siirretty yhä enemmän Brysseliin. Esimerkiksi demokraattisen kontrollin ulottumattomissa toimivalle EU-komissiolle on annettu oikeus tarkastaa Suomen valtion budjetit. Tämä merkitsee liittovaltiokehitystä.
– Rankimmat vaikutukset on kuitenkin koettu apua vastaan ottavissa kriisimaissa, joissa tavallisia kriisiin syyttömiä kansalaisia on kohdeltu kovalla kädellä. Sosiaaliturvan, palkkojen ja eläkkeiden raju leikkaaminen sekä työehtosopimusten heikentäminen ovat johtaneet sosiaalisen romahdukseen, erityisesti Kreikassa, mutta myös Espanjassa ja Portugalissa. Romahduksesta voi seurata räjähdys, mistä osoituksena on väkivaltaisen uusfasismin nousu.
”Vakaudesta” nautiskellaan kriisimaissa
Eerola muistuttaa, että euro myytiin aikanaan kansalaisille vakaudella.
– Tästä ”vakaudesta” on nyt nautiskeltu Kreikassa, Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa. Eurojärjestelmästä on tullutkin mekanismi, jonka kautta yksien maiden epävakaus siirtyy toisen maiden ongelmaksi.
Mikäli politiikan suuntaan ei kyetä muuttamaan, Suomen jäsenyydestä rahaliitossa pitää järjestää kansanäänestys, kuten Vasemmistoliitto vaatii uudessa Eurooppa-poliittisessa kannanotossaan, Eerola toteaa.
Hänen mukaansa oikeistopopulisteilla ja kansalliskiihkoilijoilla ei ole yksinoikeutta EU-kritiikkiin. Tarvitaan myös vasemmistolaista vaihtoehtoa. Koko Eurooppa kaipaa suunnanmuutosta. Se on tehtävä yhteistyössä muun Euroopan vasemmiston kanssa.