– Erityisesti miesvaltaisilla aloilla miesten perhevapaiden käyttöön suhtaudutaan usein varauksellisesti, kertoo Isänä työelämässä -projektin projektipäällikkö Katja Varjos.
Isäystävällisiä työpaikkoja on Suomessa vielä vähän.
– IT-alalla isäystävällisiä työpaikkoja on eniten, mutta esimerkiksi kuljetusaloilla vain vähän. Tämä voi johtua siitä, että kuljetusalalla isien työajat vaihtelevat enemmän.
Varjoksen mukaan isäystävällisten työpaikkojen osuutta kaikista työpaikoista on vaikea arvioida, koska isäystävällinen työkulttuuri ei ole terminä yhtä tunnettu kuin perheystävällinen työkulttuuri.
Ystävällisyyteen vaikea pakottaa
Isänä työelämässä -projekti on Lahden ammattikorkeakoulun ja Miessakit ry:n yhteinen hanke. Sen tavoitteena on edistää isäystävällistä työkulttuuria ja lisätä isien tietoisuutta työn ja perheen yhteensovittamisen mahdollisuuksista.
Hankkeen Isätietoa -julkaisussa korostetaan tiedottamista perhevapaamahdollisuuksista, esimiehen asennetta ja perhevapaiden tukemista.
– Miesvaltaisilla aloilla muutokset asenteissa ja teoissa ovat tärkeitä. Työntekijät tulisi ottaa huomioon kokonaisina ihmisinä eikä ainoastaan työn suorittajina. Tämä palvelisi kaikkien etua.
Jyväskylän yliopiston isyystutkija Johanna Mykkänen arvioi järjestöjen tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona, että vahvat rakenteet monopolisoivat äidin aseman.
Hänen mukaansa tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että isälle tulee harvoin isyysvapaasta miinusmerkkisiä kokemuksia.
Mykkänen myöntää, että ystävällisyyteen voi olla vaikea pakottaa.
– Valintoihin voi pakottaa, mutta sekään ei aina välttämättä johda parhaaseen mahdolliseen tulokseen.
Kaksivuotinen projekti on järjestänyt teemaluentoja työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen mahdollisuuksista ja oikeuksista tuleville isille, työnantajille ja työntekijöille.
Lisäksi on järjestetty koulutusta lapsiperheiden parissa työskenteleville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Koulutuksen tarkoituksena on ollut lisätä heidän tietoisuuttaan isän roolin ja vastuun merkityksestä lapsen ja perheen hyvinvoinnin edistäjänä.