Keskiviikkona julkistetun suomalaisten työkykyä luotaavan barometrin mukaan työajan ja työtehtävien joustot nähdään tärkeimpinä keinoina tukea terveydellistä työ-ja toimintakykyä. Tätä mieltä on yli 57 prosenttia kyselyn vastaajista.
Työntekoa rajoittavista terveysongelmista kärsivät suomalaiset kuitenkin kokevat, että työnantajien tarjoamat työaika- ja työmääräjoustot ovat vähentyneet viimeisen vuoden aikana.
Suomalaisten työkyky 2013 -barometri toteutettiin Ihmisen kokoinen työ -hankkeen toimeksiannosta elokuussa. Kyselyyn vastasi 700 20–65-vuotiasta työssäkäyvää suomalaista.
Barometrin mukaan 17 prosenttia työssä käyvistä suomalaisista kokee terveysongelmien rajoittavan työkykyään paljon tai jonkin verran. Vain 13 prosenttia terveysongelmista kärsivistä kokee työnantajan joustaneen tai tukeneen terveysongelmissa merkittävästi. Luvussa on laskua kuusi prosenttiyksikköä viime vuoteen nähden.
Työnantajaltaan joustoa tai tukea saaneista terveysongelmaisista 39 prosenttia on saanut joustoa työaikaansa. Edellisenä vuonna osuus oli 46 prosenttia. Työtehtävien määrään joustoa saaneita oli 16 prosenttia vastaajista, viime vuonna 25 prosenttia.
29 prosenttia työntekoon vaikuttavista terveysongelmista kärsivistä vastaajista kokee, ettei työnantaja ole antanut lainkaan tukea tai joustanut terveysongelmissa. Tämä on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisvuonna.