Lähes puolet palkansaajajärjestö Pardian syyskuun jäsenpaneelin vastaajista pitää työpaikkansa sisäilman laatua huonona. Työturvallisuuslain mukaan vastuu ilman laadustakin kuuluu työnantajalle. Pardia on suurin valtion henkilöstöä edustava ammattijärjestö.
Valtaosalla pardialaisten työpaikoista on ongelmia sisäilmaston kanssa. Vain viidennes Pardia-paneeliin osallistuneista vastaajista katsoo työpaikkansa sisäilmaston olevan kunnossa.
Yleisimmät haittaavat tekijät ovat huoneen lämpötila (60 prosenttia), tunkkainen ilma (28) ja veto (27). Alle viidennes vastaajista valittaa kuivasta sisäilmasta ja pölyisyydestä sekä homeen, maakellarin tai muista epämiellyttävistä hajuista.
Erilaisia oireita
Sisäilman huono laatu näkyy monenlaisina oirehtimisina. Tyypillisimpiä ovat silmien ärsytys, päänsärky tai väsymys sekä hengitystieoireet. Lisäksi esiintyy iho-oireita ja kylmyydestä johtuvia kramppeja käsissä sekä niskan ja hartioiden alueella.
Yleisimmin huono ilmanlaatu löytyy 1970-luvulla rakennetuissa rakennuksissa, mutta sitä on myös 1960- sekä 1920-luvulla tai sitä aikaisemmin rakennetuissa taloissa. Vanhemmissa on myös monia suojeltuja rakennuksia.
Valituksia ei kuunnella
Kolmessa neljästä työpaikasta huonosta ilmasta on valitettu työsuojelusta vastaaville ja työterveyshuollolle. Valituksiin on kuitenkin reagoitu hyvin hitaasti. Vain neljännes katsoo, että sisäilmaongelmiin on puututtu nopeasti.
Sisäilmasto-ongelmiin on Pardian puheenjohtaja Antti Palolan mukaan suhtauduttava vakavasti, eikä odottaa loputtomasti ennen ongelmaan tarttumista.
– Eihän kukaan tee töitä istuen risalla tuolillakaan. Hyvä sisäilma on samalla tavalla osa tervettä työympäristöä.
Paneelikyselyyn poimittiin 719 henkilön otos, joka vastaa koostumukseltaan Pardian jäsenistöä. Otokseen poimituista 51 prosenttia vastasi kyselyyn.