Vastaus ei varmasti miellytä keskustaa tai perussuomalaisia, jotka ovat viestineet ympäriinsä nykyhallituksen romuttavan täydelleen vuosikymmenien saatossa rakennetun sosiaaliturvan.
Mutta ei se kyllä miellytä Hiilamoa itseäänkään, koska joissakin asioissa on menty todellakin huonoon suuntaan.
Tärkein niistä on perusterveydenhuolto:
– Se on kehittynyt yhdenvertaisuuden näkökulmasta hyvin epäterveellä tavalla. Ennen ihmisillä oli työmarkkina-asemastaan ja iästään huolimatta mahdollisuus saada samantasoista palvelua, mutta nyt ei enää näin ole.
Kun kyky ei riitä
Syy on Hiilamon mielestä rahoituksen ja myös järjestelyvastuun ongelmat. Nämä taas palautuvat kysymykseen kuntien kyvystä ylipäätään hoitaa näitä asioita:
– On se ja sama, ratkaistaanko kuntakysymys erikseen vai yhdessä sosiaali- ja terveyspolitiikan uudistushankkeen kanssa, kun joka tapauksessa kunnat eivät pysty vastaamaan näiden palvelujen järjestämisestä ja rahoittamisesta.
Hiilamon mielestä perusterveydenhoidon asema ei parane, jos sen ja muun sairaanhoidon järjestely- ja rahoitusvastuuta ei nosteta selvästi nykyistä korkeammalle tasolle.
– Erikoissairaanhoidon kustannukset pitäisi siirtää kokonaan valtion tai ainakin maakuntien vastuulle. Tämä suomalainen malli on kyllä aika kummallinen poikkeus.
Hyvinvointivaltiota tukevina viimeaikaisina ratkaisuina Hiilamo mainitsee työmarkkinatuen tuntuvan tasokorotuksen, työtulojen ja sosiaaliturvan paremman yhteensovittamisen muun muassa poistamalla puolison tulojen vaikutus työmarkkinatukeen sekä eräät asumistukeen ja suojaosuuteen liittyvät parannukset.
Hiilamo aloitti työnsä Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorina tänä syksynä. Viran edellinen haltija oli yhteiskuntapoliittisena keskustelijana tunnetuksi tullut Jeja-Pekka Roos, jonka entiseen työhuoneeseen Hiilamo on ehtinyt jo raivata itselleen passelin tilan.
Heikki Hiilamon laaja haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 11.10. Osta näköislehti nyt