Perjantaina kehitysministerin tehtävästä eronnut Heidi Hautala (vihr.) myöntää antaneensa aiemmin epätarkkaa tietoa eroonsa johtaneiden Greenpeacen ja valtion omistaman Arctia Shipping -yhtiön välisten tapahtumien kulusta.
Yhdysvalloissa kohun alkaessa keskiviikkona ollut Hautala palasi kotimaahan etuajassa keskusteltuaan asiasta pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kanssa.
– Huomaan ajatelleeni, että asiat tapahtuivat eri järjestyksessä, Hautala sanoi perjantaina puolilta päivin pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Ei ollut mahdollisuutta sanoa, ettei ole annettu poliittista ohjausta.
Hän totesi kuitenkin olevan aivan sama, kuka oli keneenkin yhteydessä, koska hän kantaa ministerinä vastuun.
– Koen, että ajettiin valtion etua, mutta koen, että jatkossa minun olisi vaikea toimia tässä tehtävässä, hän sanoi.
Ei mahdollisuutta kieltää
Hautala kertoi, että oli käynyt kotiin palattuaan asiat läpi ja huomannut, että muistikuva tapahtumien järjestyksestä ei vastannut dokumenttien osoittamaa järjestystä.
– Kun näin dokumentaation viesteistä, joita tapahtuman yhteydessä oli välitetty, niin ymmärsin selvästi sen, että ei ollut mahdollisuutta sanoa, ettei ole annettu poliittista ohjausta, Hautala totesi.
Jo iltapäivällä Iltalehti kertoi, että taas oli unohtunut jotain. Hautalan medialle luovuttamasta aineistosta puuttui oleellinen tieto, josta olisi käynyt ilmi, että Arctia Shippingin toimitusjohtaja uhattiin vaihtaa, jos yhtiö ei olisi suostunut Greenpeacesta tehdyn rikosilmoituksen perumiseen. Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen tiedotti, että kyseessä oli työtapaturma.
Pelisilmää, please
Aiemmin päivällä julkistetuissa dokumenteissa on muun muassa maaliskuulta 2012 tekstiviesti omistajaohjauksen virkamiessihteeri Sallamaari Muhoselta Arctia Shippingin toimitusjohtajalle Tero Vaurasteelle:
– Huomenta sinne Alaskaan! Ministerin terveisinä välitän suosituksen ja toiveen, että luopuisitte AS:ssä toistaiseksi rikosilmoituksen tekemisestä GP:n laivaan noususta. Vältettäisiin lisäkohut. Ministeri kutsuu teidät ja aktivistit mielellään kahvikupin ääreen yhteiseen keskusteluun, jahka palaat ja jos sopii.
Toinen huomiota herättävä viesti on omistajaohjausyksikön entisen päällikön Pekka Timosen Vaurasteelle lähettämä tekstiviesti sen jälkeen, kun oli välitetty ministerin kanta, jonka mukaan oli syytä vetää pois ympäristöjärjestö Greenpeacea vastaa nostettu rikosepäily.
– Vähän pelisilmää please, Pekka.
Hautala korosti tiedotustilaisuudessa, että ei koe kuitenkaan toimineensa väärin Arctia Shippingin ja Greenpeacen välisessä asiassa.
– Mielestäni ohjaustoiminta maaliskuussa 2012 oli oikea. Oli omistajan etu, ettei tilannetta kärjistetty.
Hautala totesi, että yritysten etu on käydä vuoropuhelua kansalaisjärjestöjen kanssa. Hän korosti myös, että yhteydenotoilla ei loukattu vallan kolmijakoa tai puututtu rikosoikeudelliseen prosessiin.
– Korostan, että valtio oli asianomistaja, hän sanoi.
Hän pyysi myös huomaamaan, että kokonaisuudessa on kyse arktisten luonnonvarojen hyödyntämistä, johon liittyy runsaasti taloudellisia intohimoja.
”Tahallista väärinymmärrystä”
Lisäksi Hautala arvioi valtion omistajaohjauksen merkityksen nousseen ministeriaikanaan.
– Olen saanut palautetta, että en ole puuttunut esimerkiksi pörssiyhtiöiden yt-neuvotteluihin. Sitä en ole voinut tehdä. Tästä tosiseikasta vaikea saada viestiä läpi, hän sanoi ja jatkoi:
– Politiikassa esiintyy myös paljon tahallista väärinymmärrystä, mihin pääministeri Katainenkin on useita kertoja eduskunnan täysitunnoissa kiinnittänyt huomiota.
Hautala korosti, että omistajaohjauksessa näivettäminen ei ole ollut hänen vaihtoehtonsa.
– Siitäkin saan nyt kokea seuraukset.