SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vetoavat työnantajiin, yrityksiin ja kuluttajiin kotimaisen työllisyyden puolesta. Keskusjärjestöpuheenjohtajat peräänkuuluttavat yhteisvastuuta työllisyyden ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Lyly ja Marttila puhuivat Suomalaisen työn ja ruoan puolesta -seminaarissa Jyväskylässä perjantaina.
Lauri Lyly pitää Suomen työllisyyden kannalta ensiarvoisen tärkeänä, että työnantaja- ja työntekijäliitot onnistuvat työllisyys- ja kasvusopimuksen soveltamisneuvotteluissa.
– Tilaisuutta ei saa nyt hukata. Pitkäkestoisen sopimuksen hyväksyminen kääntäisi Suomen vakaammalle kasvu-uralle. Työllisyys- ja kasvusopimuksen pohjalta syntyneellä neuvottelutuloksellaan Metalliliitto ja Teknologiateollisuus näyttivät hyvää esimerkkiä ja vastuuottoa.
Lyly korostaa työnantajien ja yritysten vastuuta työllisyyden nostamisessa. Palkansaajat sitoutuvat maltilliseen palkkakehitykseen sopimuksen kautta. Päätavoitteena on kuitenkin, että kustannuksiltaan maltillinen työmarkkinaratkaisu kannustaisi yrityksiä luomaan uusia työpaikkoja.
– Tuntuvan yhteisöveroalennuksen jo aiemmin saaneet yritykset eivät saa luistaa tässä vastusta, Lyly painottaa.
Vaikka nykyinen talous- ja työllisyystilanne on haasteellinen, SAK ei ole luopunut täystyöllisyystavoitteestaan. Lylyn mukaan vain työllisyyttä parantamalla nykyinen hyvinvointiyhteiskunta voidaan säilyttää. Täystyöllisyyttä kohti mentäessä etenkin pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten asemaa on oleellisesti parannettava.
Lisäksi Lyly korosti työllisyydestä puhuessaan, että suomalainen elintarvikeketju investoisi mahdollisimman paljon kotimaisiin koneisiin ja laitteisiin.
Elintarvikeketju työllistää 300 000
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila uskoo, että työllisyys- ja kasvusopimus loisi vakautta myös kotimaiselle ruoantuotannolle. Elintarvikeketju Suomessa on tärkeä työllistäjä. Se työllistää suoraan tai välillisesti kaiken kaikkiaan lähes 300 000 ihmistä.
Maatilojen lisäksi työpaikkoja on rakennusalalla, konepaja- ja metalliteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, kuljetusalalla, energiateollisuudessa, palveluissa ja kaupassa, neuvonnassa sekä julkisella sektorilla hallinto- ja valvontatehtävissä.
Marttila korostaa, että nykyisessä taloustilanteessa työpaikoista huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Kotimaisen maataloustuotannon mahdollistamien työpaikkojen säilymiseen voi jokainen meistä vaikuttaa.
– Avainasemassa ovat suomalaiset kuluttajat. Kotimainen valinta ruokakaupassa on valinta kotimaisen työn puolesta. Syödään porukalla Suomi kuntoon, kehottaa Marttila.
Marttila muistuttaa, että viljelijä haluaa tulonsa markkinoilta, mutta liian suuri osa elintarvikeketjun rahavirrasta katoaa väliportaan rattaisiin. Tulevaisuuden kannattavuus on yhä enemmän riippuvainen siitä, miten avoimesti ja oikeudenmukaisesti ruokamarkkinat toimivat.