Tiedekeskus Heurekassa, Vantaan Tikkurilassa, aukeaa tulevana viikonloppuna maailman ensimmäinen tiedekeskusnäyttely mielenterveydestä.
Heureka tulee hulluksi -näyttelyn tavoitteena on murtaa mielenterveyden häiriöihin liittyviä ennakkoluuloja ja rohkaista ihmisiä pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan.
Viimeisimmän Mielenterveyden keskusliiton tekemän mielenterveysbarometrin (2011) mukaan voimakas häpeäleima vaikeuttaa mielenterveyspotilaiden – ja kuntoutujien elämää monin tavoin.
Hulluus-näyttely on yhteiskunnallinen teko.
– Tämä näyttely on valtavan suuri yhteiskunnallinen teko, sanoo Inkeri Aalto.
Näyttelyllä Heureka haluaa avata julkisen keskustelun mielenterveydestä niin yksilöä kuin koko kansaakin koskettavana asiana.
Kuka on sairas?
Näyttelyssä voi kokeilla simuloidusti, miltä mielenterveyden häiriöt tuntuvat, ja kuinka vapauttavaa on heittää murheensa huolisilppuriin. Näyttely rohkaisee pitämään huolta oman mielensä terveydestä ja henkisestä hyvinvoinnista.
Osa näyttelykohteista on suunniteltu erityisesti lapsille. Kävijä voi myös tutustua mielenterveyden häiriöstä kärsivien ihmisten elämäntarinoihin.
Yksi tarinansa kertovista on näyttelijä Inka Kallén, joka sairastui teini-ikäisenä anoreksiaan.
– Suurin työ alkoi vasta sen jälkeen kun olin fyysisesti parantunut. Sitten alkoi oman mielen kanssa työskentely. Terapiassa ja muissakin kahdenkeskisissä keskusteluissa avasin arvojani, tunteitani ja uskomuksiani.
Hän pitää näyttelyn otsikkoa osuvana.
– Kyllä mä ajattelen omasta sairastamisestani, että se oli ihan hullua. Ei mun toiminnassa ollut mitään järkeä.
Kallén muistuttaa, että me kaikki tarkkailemme ja arvostelemme itseämme. Kaikilla on samat kysymykset, epäilykset ja pelot.
– Joillain se vaan menee äärimmäisyyksiin.
– En usko siihen, että kukaan on oikeasti sairaampi kuin toinen. Minun kohdallani anoreksia on oire äärimmäisestä hyväksymättömyydestä itse kohtaan.
Tiedettä ja taidetta hulluudesta
Heureka tulee hulluksi on paitsi tiedekeskusnäyttely myös taidenäyttely.
Näyttelyn visuaalisen ilmeen selkärangan muodostavat kuvataiteilija Vappu Rossin uniikit seinäteokset, jotka hän on maalannut tilaustyönä suoraan näyttelyn rakenteisiin.
Näyttelyssä voi myös käyttää Skitsofonia, kuvataiteilija Pierre-Laurent Cassièren akustista veistosta, joka havainnollistaa tarkkaavaisuuden häiriintymistä. Kurkista hulluuden historiaan -kohteen pienoismaailmat ovat lavastaja Kimmo Takalan käsialaa.
Näyttely on tuotettu yhteistyössä pariisilaisen Universciencen ja lissabonilaisen Ciência Vivan kanssa. Heureka tulee hulluksi on esillä Heurekassa 12.10.2013–21.09.2014. Tämän jälkeen se on esillä Lissabonissa ja Pariisissa.
Näyttelysisällön yhteistyökumppaneita ovat Mielenterveyden keskusliitto ja Suomen mielenterveysseura. Näyttelyyn liittyvää tapahtumatoimintaa tukevat Terveystalo ja Työsuojelurahasto.
Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10. lokakuuta.