– Ennuste on parempi, sanoo Turun edustan Airisto-Velkuan kalatalousalueen suunnittelija Timo Saarinen.
Vastakuoriutuneet poikaset totutetaan elämään suolaisessa merivedessä ja ne ovat heti verkkoaltaista päästyään valmiina etsimään niille luontaista ravintoa. Istutuspaikalla kasvatettu merikutuinen siika leimautuu alueelle hyvin kasvamaan lopulliseen kalastuskokoonsa.
Kalastusalueet ja vedenomistajat istuttavat vuosittain satoja tuhansia siianpoikasia Saaristomerelle. Airiston-Velkuan kalastusalue on kasvattanut siianpoikasia vastakuoriutuneista kesänvanhoiksi vuodesta 2007 alkaen.
Oikeudellisten velvoiteistutusten ohella syynä korkeisiin istutusmääriin on se, että vaellus- ja merikutuisen siian istutukset ovat tuottaneet erinomaista tulosta. Saarisen mukaan Saaristomerellä pyydetyistä merikutuisista karisiioista huomattava osa on istukkaita. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että jopa 80 prosenttia saaliista olisi istutusten tulosta.
Siian luonnonvaraista lisääntymistä on vaikeuttanut erityisesti rehevöityminen. Kudulle otolliset sorapohjaiset ja hapekkaat ympäristöt ovat kutistuneet.
Lokakuussa istutettiin yhteensä 17 800 kesänvanhaa siianpoikasta Rymättylän ja Velkuan vesille. Nyt vapautetut siiat ovat pyyntikokoisia kolmantena keväänä eli vuonna 2016.
Kesäkuussa kalanviljelylaitokselta tullessaan siianpoikaset olivat kahden senttimetrin mittaisia. Viiden kuukauden päästä vapaaksi päästessään mittaa on jo 16 senttiä ja painoa 40 grammaa.
Siika on ahvenen, kuhan ja silakan ohella Saaristomeren tärkein syyskala.
Istukkaat on tarkoitettu kalastettaviksi
Airiston-Velkuan kalastusalue jakaa ammattikalastajien huolen elinkeinonsa tulevaisuudesta ja suomalaisen kuluttajan mahdollisuudesta ostaa kotimaista kalaa. Enää seitsemän prosenttia meillä syötävästä kalasta on ammattikalastajien pyytämää.
Saarisen mukaan istutetut siiat on tarkoitettu kalastettavaksi ja hyödynnettäviksi. Kauppiaiden kunnia-asia olisi huolehtia, että kalatiskeissä on lähikalaa tarjolla.
Keväisin siika on Saaristomeren vapaa-ajankalastajien tavoittelema saaliskala. Siikaa pyydetään heitto-ongella, jonka siimassa on paino ja koukussa mato.
Emosiikojen pyynti käynnissä
Rymättylän merialueella pyydetään tällä hetkellä emosiikoja. Ammattikalastajan rysästä saadut ja verkkoaltaisiin kerätyt siikaemot lypsetään marraskuussa ammattiopisto Livian opiskelijavoimin.
Hedelmöitettyä mätiä on tavoitteena saada noin 30 litraa joka toimitetaan Pyhämaan hautomoon. Ensi keväänä kuoriutuneet poikaset sijoitetaan starttiruokinnan jälkeen taas jatkokasvatukseen Airiston-Velkuan kalastusalueen merialtaisiin Velkualle ja Rymättylään.