Ravintolat eivät laskeneet ruuan hintaansa läheskään samalla prosentilla kuin veroprosentti laski
Ravintoloissa tarjottujen ruoka-annosten verokanta laski 22 prosentista 13 prosenttiin heinäkuussa 2010. Ruokien hinnat laskivat kuitenkin vain pari prosenttia.
Myyntimäärään ja ravintola-alan työllisyyteen verokannan muutos ei vaikuttanut. Tulokset selviävät Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija Tuomas Kososen ja tutkija Jarkko Harjun tuoreesta selvityksestä.
VATT:n tutkimuksessa arvioitiin kulutusverotuksen alennuksen vaikutuksia ravintola-alan hintoihin, kysyntään ja työllisyyteen.
Työllisyys ei parantunut
Alv-alennuksen keskeinen tavoite oli parantaa ravintola-alan työllisyyttä. Tutkimuksen mukaan alan työllisyys eivätkä myöskään ravintola-annosten myynti lisääntyneet arvonlisäveron alentamisen seurauksena.
Arvonlisäveron alennus laski hintoja ravintoloissa keskimäärin 2,2 prosenttia. Jos veromuutos olisi alentanut hintoja täysimääräisesti, lasku olisi ollut 7,4 prosenttia.
Keskimääräinen hintavaikutus oli vain noin neljäsosa teoreettisesta täysimääräisestä hintamuutoksesta. Monet ravintolat eivät laskeneet hintojaan lainkaan veromuutoksen jälkeen.
Tutkijoiden mukaan selvitys osoittaa, että ravintola-alan arvonlisäverokannan alennus ei ollut tehokas keino lisätä taloudellista aktiivisuutta.