Suomalaisessa eläkekeskustelussa vedotaan toistuvasti siihen, että ikärajaa on nostettava, koska se on 65 vuotta tai enemmän useimmissa muissa EU-maissa. Käytännössä Suomessakin ollaan jo päätetty alaikärajan nostamisesta 65 vuoteen seuraavalla vaalikaudella.
Eläkeikäraja ja yli 60-vuotiaiden todellinen työllisyys ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Työllisyystilastojen perusteella suomalaiset yli 60-vuotiaat ovat matalana pidetystä eläkeiästä huolimatta paljon useammin työssä kuin useimmissa muissa EU-maissa.
Vertailusta kertoo tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto Tilastokeskuksen Tieto & trendit -blogissa
Vaikka eläkeikä on EU-maissa yleensä 65 vuotta, on 60–64 -vuotiaiden työllisyysaste on enemmistössä maita erittäin matalalla tasolla. Suomessa se on kuudenneksi korkeimmalla tasolla 44 prosenttia. 28 EU-maan keskiarvo on 33 prosenttia. 16 EU-maassa se on 30 prosenttia tai vähemmän.
Ruotsissakin joustava eläkeikä toimii
Korkein 60 vuotta täyttäneiden työllisyysaste on Ruotsissa 65 prosenttia.
Suomi ja Ruotsi ovat ainoat maat, joissa on käytössä joustava eläkeikä. Ruotsin alin eläkeikä on 61 vuotta, eli kaksi vuotta alhaisempi kuin Suomessa.
Suomen edellä Ruotsin lisäksi tilastossa olevat Viro, Saksa, Alankomaat ja Britannia ovat Lehdon mukaan Viroa lukuun ottamatta vahvoja osa-aikatyöllisyyden maita. Suomessa myös ikääntyneiden työllisyys on enimmäkseen kokoaikaista.
”Outoa vedota muiden esimerkkiin”
EU:n vanhoista jäsenmaista Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, Ranskassa, Belgiassa ja Itävallassa eläkeikä on 65 vuotta. Iäkkäiden työllisyysaste on kuitenkin kaikissa vain 30 prosenttia tai sen alle.
”Näiden tietojen valossa on varsin erikoista vedota muiden maiden esimerkkiin, kun puhutaan virallisen eläkeiän asettamisesta. Normeilla säädetyt eläkeiät eivät ole useinkaan toteutuneet. Oudointa asiassa on, että näissä maissa on kovasti väitelty ja osassa nyt jo sovittukin normin nostamisesta. Herää kysymys, mitä merkitystä nostamisella on, kun aiempaakaan virallista eläkeikää ei ole päästy edes lähelle”, kirjoittaa Lehto.
Anna-Maija Lehto mursi käynnissä olevan eläkekeskustelun myyttejä jo syyskuussa osoittamalla Suomen nykyisen joustavan eläkeiän toimineen hyvin.
”Kaikki viittaa siihen, että vuoden 2005 eläkeuudistus on toiminut hyvin. Ne, jotka ovat pystyneet, ovat jatkaneet entistä pidempään työelämässä”, hän kirjoitti samassa blogissa.