Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä on ironista, että tietoliikenneyhtiö Elisa ilmoittaa kansainvälisenä Kunnon työn päivänä mittavista irtisanomisista ja sadan työpaikan ulkoistuksesta Intiaan.
Elisa ilmoitti maanantaina tehneensä sopimukset sisäisten IT-sovellusten ylläpidosta ja kehittämisestä intialaisen Tata Consultancy Servicesin (TCS) sekä kansainvälisen Amdocsin kanssa tehostaakseen toimintaansa. Sopimuksien myötä Elisan sisäiseen operatiiviseen toimintaan ja prosesseihin liittyvien IT-sovellusten ylläpito ja kehittäminen siirtyvät viikon kuluttua TCS:n ja Amdocsin vastuulle. Kumppaneiden palvelukseen siirtyy Elisalta yhteensä sata ammattilaista vanhoina työntekijöinä. Henkilöstö tulee työskentelemään jatkossakin Suomessa.
Lisäksi Elisa irtisanoo 69 työntekijää.
– Näyttää siltä, että ulkoistuksilla halutaan pidemmällä aikavälillä polkea suomalaisia työehtoja. Meidän mittapuulla työ tehdään Intiassa niin pienellä palkalla, että sitä voidaan kutsua riistotyövoimaksi. On ironista, että tästä ilmoitetaan kansainvälisenä Kunnon työn päivänä, Pron Antti Rinne sanoo.
Valtio suurin omistaja
Valtio on Solidiumin kautta Elisan suurin yksittäinen omistaja 10 prosentin omistusosuudellaan.
– Valtiovalta on keväästä asti vaatinut työmarkkinajärjestöjä sopimaan maltillisesta keskitetystä työehtosopimusratkaisusta, jolla saadaan vakautta työmarkkinoille ja säilytettyä työpaikkoja. Liitoilla on keskitetyn mukaiset sovellusneuvottelut meneillään, mutta työpaikkoja katoaa viikoittain tuhansia ja monissa irtisanovissa yrityksissä valtio on merkittävä omistaja. Tilannehan muistuttaa ihan huijausta. Valtion omistajapolitiikka on surkeaa ja ammattitaidotonta, Rinne lyttää.
Elisalla on noin 2 000 toimihenkilöä, jotka ovat Pron työehtosopimuksen piirissä.