Karvialaisen maanviljelijän Aarre Välimäen, 59, tapaus ei ole mitenkään ainutkertainen tässä maassa. Neljän erikoislääkärin antaman lausunnon mukaan hän on työkyvytön. Kela ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos ovat kuitenkin toista mieltä, vaikka niiden lääkärit eivät ole Välimäkeä koskaan edes nähneet. Sen ne toki myöntävät, että hänen työkykynsä on alentunut.
Välimäki valitti Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen kielteisestä päätöksestä Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan. Kielteinen päätös tuli sieltäkin, mutta karvialaisisäntä ei luovuta.
Hän on lapsesta asti tehnyt fyysisesti raskasta työtä, joten käyhän se kenen tahansa selän päälle. Pahimmat oireilut alkoivat jo 1980-luvulla, ja useita kertoja hän on ollut selästään sairauslomalla.
– Selkävaivojen lisäksi mulla on todettu lonkkavikoja ja sitten on muutakin kremppaa, Välimäki luettelee.
Työkyvyttömästä työtön
Kun Kelan Välimäelle maksama sairauspäivärahakiintiö tuli täyteen, hänestä tehtiin työtön työnhakija. Ikänsä töitä tehneenä hän koki sen äärimmäisen nöyryyttäväksi. Eihän hän uutta työtä ollut etsimässä vaan hakemassa työkyvyttömyyseläkettä! Toimivalla maatilalla ei ole koskaan työstä pulaa, sen tietää jokainen vähänkin maanviljelijän arkea tunteva.
– Rakennusten kuntoa pitäisi kohentaa ja metsiä hoitaa, mutta kun en niitä töitä kykene enää itse tekemään.
Yksi ratkaisu olisi palkata riski mies huolehtimaan tilan töistä. Siihen hänellä ei kuitenkaan ole taloudellisia mahdollisuuksia. Hän ei kykene hankkimaan edes lomittajaa, jonka tekemä työ maksaa 30 euroa tunnilta.
Jos hän olisi Kelan sairauspäivärahalla, hänellä olisi oikeus maatalousyrittäjälle kuuluvaan lomaan. Nyt tuota lomaoikeutta ei ole, koska hänet on pakotettu työttömäksi työnhakijaksi.
Raharuhtinaan vahtikoiria
Sivullisen näkökulmasta nähtynä voisi olettaa Välimäen menettäneen luottamuksensa suomalaiseen lääkärikuntaan. Päinvastoin. Ei hän lääkäreitä moiti, ei varsinkaan niitä, joiden vastaanotolla hän on henkilökohtaisesti käynyt ja jotka ovat hänen kuntonsa perusteellisesti tutkineet.
Sen sijaan eläkelaitoksissa ja vakuutusyhtiöissä pelkästään paperien perusteella päätöksiä tekevistä nimettöminä pysyvistä lääkäreistä hänellä on selvä käsitys.
– Ne ovat raharuhtinaan vahtikoiria, jotka järjettömillä päätöksillään vain nopeuttavat ihmisen elämän loppumista.
Oman työkyvyttömyyseläkkeensä hän arvioi suunnilleen takuueläkkeen (738,82 – 832,81 euroa/kk) suuruiseksi. Näin ollen mistään suuresta eläkkeestä ei hänen kohdallaan ole kysymys, mutta sitäkään ei voida hänelle venkoilematta myöntää.
Maanviljelijät väliinputoajia
Aarre Välimäki sanoo olevansa varma, että hänelle olisi työkyvyttömyyseläke jo myönnetty, mikäli hän olisi palkansaaja. Maanviljelijöiden työkykyä arvioidaan tässä maassa eri kriteereillä.
Ongelma on siinä, että eläkepäätöksiä tekevät eivät tunne tässä ajassa elävän viljelijän työn luonnetta. Kun tilalla on metsien ja peltoviljelyn lisäksi myös karjaa, tehdään pitkää työpäivää ja töissä ollaan viikon jokaisena päivänä. Työn paljoutta ja sen kuormittavuutta on ulkopuolisen vaikea ymmärtää.
– Minä säälin näitä isoja maatiloja perustaneita ihmisiä. Työ ei aina rasita fyysisesti, mutta henkisesti se on äärimmäisen raskasta.
Ennen maanviljelijäksi ryhtymistään Välimäki oli töissä Metsäntutkimuslaitoksella. Vuonna 1982 hän päätti vaihtaa ammattia ja ryhtyä päätoimisesti viljelemään lähes 200 vuotta saman suvun hallussa ollutta kotitilaansa. Hän kertoo katuvansa ratkaisuaan. Parempi olisi ollut pysyä palkkatyössä ja hoitaa tilaa sivutoimisena viljelijänä.