Korkeasti koulutettuja työttömiä oli elokuussa yli 38 000. Määrä on kasvanut viime vuodesta 25 prosentilla. Vastavalmistuneiden työttömyys on jo 27 prosenttia.
Akavan mukaan työvoimapalvelut tulee saada ajantasaisiksi ja huomioimaan nykyistä paremmin korkeasti koulutetut. Muutoin työnhakupalvelut voivat pirstaloitua, mikä ei ole yhteiskunnan etu.
– Julkisten palvelujen pitää toimia siten, että korkeakoulutettu työtön saa yhtä lailla asiantuntevaa palvelua TE-toimistoissa kuin ammattikoulun käynyt työtön, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.
– Yhteiskunnalla ei ole varaa hukata veronmaksajien varoilla kustannettua koulutusta
Akavan mukaan TE-toimistoihin tulee saada lisää psykologeja, henkilökohtaista ohjausta urapoluille ja korkeasti koulutettujen työmarkkinoiden tuntemusta. TE-toimistojen työntekijöille pitäisi järjestää täydennyskoulutusohjelma.
– Tarvitaan lisää asiantuntijoita, ei niitä, jotka ohjaavat luukulta toiselle, puheenjohtaja Fjäder huomauttaa.
Koulutusmääriä tulisi Akavan mukaan supistaa etenkin insinööri- ja tradenomikoulutuksessa. Samalla tulisi varmistaa, että opintoja keskeytettäisiin nykyistä vähemmän.
Työvoimaneuvojat takaisin kampuksille
Korkeakoulujen yhteydessä olleet työvoimaneuvonnat purettiin parisen vuotta sitten resurssipulaan vedoten. Ne pitää Akavan mukaan saada takaisin. Yhteiskunnan varoja säästettäisiin, kun opiskelijan työuraa suunniteltaisiin jo ennen valmistumista.
Korkeakoulu ei useinkaan valmista suoraan ammattiin, vaan antaa valmiuksia useaan tehtävään.
– Ei ole järkeä laittaa hyvin koulutettu kaupan kassalle. Silloin koulutus on mennyt hukkaan, Fjäder sanoo.
Akava katsoo, ettei nuorisotakuu toimi alle 30-vuotiaiden vastavalmistuneiden osalta kuten pitäisi.
– Kuitenkin nuorisotakuun piirissä olevista 60 prosenttia on vastavalmistuneita, Akavan asiantuntija Ida Mielityinen kertoo.
– Työuran alkuvaihe on kaikkien tutkimusten mukaan kriittisin kohta myöhempää työllistymistä ajatellen.
Järjestö vaatii työministeri Lauri Ihalaiselta (sd.) toimia, jotta nuorisotakuun voimavaroja ohjattaisiin vastavalmistuneille. Noin kolme prosenttia korkeakouluista valmistuneista syrjäytyy viiden vuoden kuluessa valmistumisesta.
Lisää työnhakutaitoja
Mielityinen huomauttaa, että korkeasti koulutetulla ei ole valmiina työmarkkinaosaamista, vaikka näin TE-toimistoissa oletetaan.
– Korkeasti koulutettu voi olla muutoin erittäin pätevä, mutta hänellä ei välttämättä ole työnhakutaitoja tai niiden käytöstä on hyvin pitkä aika.
Korkeakoulujen tulisi puolestaan opettaa työmarkkinatietoutta, jossa opittaisiin työmarkkinoiden pelisääntöjä, työnhakua ja itsensä työllistämistä.