Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK edellyttää, etteivät yhdysvaltalaiset tuotteet saa erityisetuja neuvoteltavana olevassa EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimuksessa.
Neuvottelutavoitteista ulkoministeriölle antamassaan lausunnossa MTK katsoo, että mahdollinen vapaakauppaetu voidaan myöntää vain sellaisille elintarvikkeille, jotka ovat kokonaan tuotettuja ja prosessoituja sopimuskumppaneiden alueella. Samoin niiden alkuperämerkintöjen ja jäljitettävyyden pitäisi olla vähintään uudistettavan EU-lainsäädännön tasoa.
EU:n parhaillaan valmisteltavana olevat uudet merkintävelvoitteet tuottajille ja prosessoijille koskevat erityisesti liha-alaa.
EU on parhaillaan uudistamassa omia sääntöjään merkintävelvoitteista.
Uuden toimintatavan mukaan pakkauksiin tulee merkitä tuotanto-, teurastus- ja jalostusmaa. Lisäksi jäljitettävyydeltä edellytetään, että koodiston kautta voidaan tuotteessa käytetty lihaerä jäljittää maatilalle asti.
Ruokaturva uhattuna
MTK:n mielestä neuvoteltavana olevalla vapaakauppa-alueella on edellytettävä vastaavia merkintävelvoitteita myös yhdysvaltalaisilta tuotteilta.
Mikäli alkuperämerkintöjä ei vaadita vapaakauppa-alueella, voi EU-markkinoille tulla Yhdysvaltojen kautta sen muiden vapaakauppakumppanien tuotteita. Tämä murentaisi EU:n ruokaturvan ja koko EU:n elintarvikesektorin kilpailukyvyn.
Suomi tai mikään muukaan EU-maa ei MTK:n mukaan voi rapauttaa ruoantuotantoaan tilanteessa, jossa lähivuosikymmeninen väestönkasvu edellyttää ruuan tuotannon määrän lisäämistä koko maailmassa.
Paljon turvallisuuseroja
Elintarviketurvallisuuteen liittyvät strategiat ja toimintatavat poikkeavat merkittävästi EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Muun muassa suhtautuminen geenimanipulointiin, hormonien käyttö lihantuotannon kasvunedistäjinä, tuotteiden hygieniavaatimukset prosessoinnin aikana, eläinlääkintä ja eläinten hyvinvointivaatimukset eroavat neuvottelukumppaneiden välillä oleellisesti.
Näiden poikkeavuuksien yhteensovittaminen neuvotteluprosessin aikana on vaikeaa, mutta välttämätöntä tasapuolisen lopputuloksen aikaan saamiseksi, huomauttaa MTK.
Kuluttajalla tulee olla oikeus tietää ruuan alkuperä, sanoo MTK. Useiden viimeaikaisten tutkimusten ja selvitysten mukaan suurin osa suomalaisista haluaa ruuan alkuperämaatiedon elintarvikepakkauksiin sekä ravintoloihin ja julkisiin ruokapalvelupisteisiin.