Kansalaisaloite Järkeä tekijänoikeuslakiin pääsee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloite sai keskiviikkona Väestörekisterikeskuksen päätöksen, että se on täyttänyt nimien keräämiselle asetetut vaatimukset. Aloite keräsi tarkistuslaskennan perusteella 51 801 ääntä.
Aloitetta edustavan Joonas Pekkasen mielestä kyseessä on tähän asti monipuolisin kansalaislakialoite, joka on saatu eduskunnan käsittelyyn. Kovin radikaalina hän ei sitä pidä, sillä kaikki muutokset ovat EU-direktiivien liikkumatilan puitteissa mahdollisia toteuttaa Suomessa.
Aloitteeseen sisältyy jopa ehdotuksia, joihin hallitus on jo sitoutunut hallitusohjelmassaan ja joita EU-parlamentti suunnittelee osaksi tekijänoikeuslainsäädännön uudistusta EU-tasolla.
”Riistosopimusten” kielto lakiin
Jo hallitusohjelmassa sitoudutaan siihen, että “tekijänoikeuslailla säädetään nykyistä tarkemmin tekijänoikeuksien siirtämisen edellytyksenä olevista kohtuullisista ehdoista ja kohtuullisesta korvauksesta.”
Kansalaisaloitteessa on tehty Saksassa käytössä olevan mallin mukainen konkreettinen ehdotus siitä, miten tällainen kohtuullinen korvaus määräytyisi. Pekkasen mukaan järjestelyllä puututtaisiin sellaisiin väärinkäytöksiin, jotka ovat tulleet esiin viime aikoina esimerkiksi Sanoma Oy:n avustajasopimusten ja TV-laulukilpailujen kuten The Voice Kids -kilpailun osallistujasopimusten yhteydessä.
”Ei mikään piraattialoite”
Aloite sisältää useita ehdotuksia tekijänoikeuslain korjaamiseksi. Sen sijaan piraattialoite se ei ole, Pekkanen sanoo.
– Ymmärrämme hyvin, että tekijänoikeusjärjestöjen näkökulmasta on toki helpointa pyrkiä leimaamaan koko aloite vapaan piratismin ja täyden anarkian airueeksi. Aloitteen vireillepanijoina on kuitenkin joukko nykytilanteesta huolestuneita tutkijoita, professoreita ja muita yhteiskunnallisia vaikuttajia.
Tekijänoikeusjärjestöt ovat erityisesti kritisoineet aloitteen ehdottamaa laillisesta lähteestä luopumista. Pekkasen mukaan kyseistä kohtaa pidettiin ongelmallisena jo lakia säädettäessä vuonna 2005. Kuluttajalla ei useinkaan ole mahdollisuuksia selvittää onko jonkin teoksen julkiseen levittämiseen vaadittavat lisenssit varmasti kunnossa.
Tämän selvitysvelvollisuuden poistaminen ei tee “piratismista laillista”, kuten tekijänoikeusjärjestöt esittävät. Levittäminen kaupallisissa tarkoitusperissä pysyy edelleenkin tekijänoikeusrikoksena, Pekkanen sanoo.
Pekkanen vaatii, että aloitteen sisältämät ehdotukset käsitellään eduskunnassa pykälä pykälältä.
– Kaikkia ehdotuksia ei saa kaataa sillä perusteella, että jokin yksittäinen ehdotus koetaan pulmalliseksi. Tiedämme, että monet aloitteen kohdat jakavat eduskuntaa. Kansanedustajille tulee kuitenkin taata mahdollisuus osoittaa kantansa äänestyksen kautta.