Rakennusliiton ll puheenjohtaja Kyösti Suokas katsoo, että ainoa, joka enää panee hanttiin etujensa puolesta on Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin vaimo. Elopin ”20 miljoonan läksiäislahjaa ei voi jälkikäteen sovitella, kun muija, kohta ex-muija, ei siihen suostu. Hyvä että löytyy nykypäivänä edes joku, joka panee etujensa puolesta hanttiin”, Suokas kirjoittaa liiton verkkosivuilla.
Muuten hanttiinpanijoita ei ay-johtajan mukaan löydy.
”Rahamiehet renkeineen ovat saaneet pylvästalollisen kansanedustajia ja miltei koko ammattiyhdistysliikkeen uskomaan, että kansan köyhdytys on sen pelastus, kärsimys kirkastaa kruunun.”
Suokas viittaa siihen, että Uuden-Seelannin ja Tanskan mallien jälkeen talousopin esikuvana on nyt Saksa, joka ”heikensi työttömyysturvaa ja loi valtion tuella miljoonia halpatyöpaikkoja, joissa aherretaan 400 – 800 eurolla kuukaudessa.”
”Saksan tilastoitu työttömyys on vähentynyt ja teollisuuden kilpailukyky parantunut. Ongelmana vain on, että miljoonat ihmiset ovat juuttuneet halpatöihin pysyvästi eivätkä enää mitenkään pääse asialliseen toimeentuloon kiinni.”
”Kärsimysten malja ei vielä tyhjillään”
Suomessa tulossa on kolmevuotinen ”ostovoimaa leikkaava” työllisyys- ja kasvusopimus.
”Kuinka kauan suomalaista palkansaajaa pitää köyhdyttää. Kuinka kauan totuutta puhuvana oppimestarina saa esiintyä ökyrikas pankinjohtaja, joka vaatii eurooppalaisten työntekijöiden palkkojen pudottamista kehitysmaatasolle. Kauan, sillä kärsimysten malja ei ole tyhjäksi juotu”, kirjoittaa Suokas.
Hän moittii myös kotihoidon tuen puolittamista vanhempien kesken.
”Kotihoidon tuki ensimmäisestä alle 3-vuotiaasta lapsesta on 336,47 euroa, toisesta 100,79 euroa ja yli kolmevuotiaasta 64,77 euroa. Harvalla perheellä enempää lapsia onkaan. Voiko joku vakavissaan uskoa, että kun äitien tuki poistetaan, työssä käyvät isät jäävät joukolla kotiin hoitamaan lapsia 500 eurolla kuukaudessa.”
Hallituksen uudistus vie satoja tarpeellisia euroja myös vähävaraisilta lapsiperheiltä ja lisämausteeksi Suokaksen mukaan saadaan työttömyysturvan uudistus, joka pakottaa pienten lasten vanhemmat sukkuloimaan puolentoista tunnin yhdensuuntaisia työmatkoja.