Neljä vasemmistoliiton kansanedustajaa vaativat Greenpeacen Venäjällä pidätettyjä aktivisteja vapautettavaksi. Kansanedustajat Silvia Modig, Anna Kontula, Aino-Kaisa Pekonen ja Eila Tiainen perustelevat kantaansa sillä, että Arktista on suojeltava.
Ymmärrystä aktivisteille
Kansanedustajat ymmärtävät Greenpeace-aktivisteja, jotka osoittivat mieltä Gazpromin öljylautalla Prirazlomnajalla. Kansanedustajat toteavat, että lautta olisi ollut ensimmäinen, joka hyödyntäisi arktisia öljyvaroja kaupalliseen tarkoitukseen. He arvioivat, että öljyvarojen hyödyntäminen ennen miniminormien säätämistä voisi johtaa katastrofaalisiin lopputuloksiin.
Voiko öljyä porata arktiselta merialueelta ollenkaan?
– Luonnonvarojen hyödyntämisen tiukat kriteerit tulee asettaa mahdollisimman nopeasti, sillä öljyvuoto pohjoisen merialueilla aiheuttaisi vakavan ympäristötuhon, Pekonen perustelee.
Kansanedustajien mielestä aktivistit eivät ole syyllistyneet muuhun kuin vakavan ongelman julkituomiseen.
– Sini Saarelan saama merirosvoussyyte on aiheeton. Aktivisteille on taattava nopea käsittelyaika ja heidän perusoikeuksiensa toteutumisesta on pidettävä huolta. Toivomme kansainvälisen yhteisön huomioivan arktisen alueen merkityksen ilmastonmuutokselle myös aktivistien vapautumisen jälkeen, kansanedustajat toteavat yhteisessä tiedotteessaan.
Saarela on Venäjällä pidätetty suomalaisaktivisti.
Lämpötila nousee
Tiedotteessaan he perustelevat vaatimusta myös Suomen juuri uusitulla arktisella strategialla, jonka pääministeri Jyrki Katainen (kok.) esitteli keskiviikkona eduskunnalle. Siinä Suomi sitoutuu olemaan edelläkävijä arktisen alueen kestävyyden valvojana ja vaatii ensimmäisenä arktisena valtiona pohjoisnavan ympäröivän meren suojelemista.
– Globaali lämpötilan nousu on ollut voimakkainta arktisella alueella, mikä on johtanut jäätikön sulamisen myötä uusien luonnonvarojen löytymiseen. Jos lähdemme hyödyntämään nyt löytyneitä öljyvaroja, jatkamme ilmastonmuutoksen ruokkimista. Se on kestämätöntä, Modig muistuttaa.
Pohjoismaisen neuvostossa on vaadittu sopimusta, jossa sitoudutaan käyttämään parasta mahdollista teknologiaa ja prosesseja offshore-öljynporauksessa. Suomen arktinen strategia toistaa tätä vaatimusta.
– Kotimainen osaaminen on valjastettava arktisten alueiden ympäristön puhdistamiseen, Tiainen sanoo suomalaisesta cleantecistä.
Mannerjää sulaa
Kansanedustajat haluavat nostaa esiin sen, että ilmastonmuutosta seuraavan paneelin IPCC:n juuri julkaistu raportti toteaa Grönlannin mannerjään sulamisnopeuden kuusinkertaistuneen viime vuosikymmenen aikana. Myös ikirouta sulaa.
– Öljynporauksen miniminormien asettaminen on vähintä, mitä voimme tehdä. Tutkimustietojen valossa on kuitenkin harkittava, voiko öljyä porata arktiselta merialueelta ollenkaan, jos todella haluamme hillitä ilmastonmuutosta? kysyy Kontula.