Viikon kysymys
Eläinten lääkintä ja joidenkin torjunta-aineiden käyttö ovat lisääntyneet tavanomaisessa elintarviketuotannossa, kertovat Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten tilastot.
Luomukasvisten on havaittu sisältävän hieman tavanomaisia enemmän terveyttä edistäviä antioksidantteja, luomueläintuotteiden puolestaan terveellisiä rasvahappoja.
Onko luomuruoka aina puhdasta, Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi?
– Puhtaus ei ole hirveän tarkka ilmaisu. Luomutuottaja lupaa esimerkiksi, ettei käytä haitallisia torjunta-aineita.
Miksi luomuruokaketjustakin löytyy torjunta-aineiden jäämiä?
– Jäämiä voi löytyä, mutta kiellettyjä torjunta-aineita ei ole käytetty tuotannossa. Jäämät ovat kantautumaa tavanomaisilta pelloilta.
Saksalaistutkimuksen mukaan kasvihuonekaasujen päästöt ovat luomussa viidenneksen pienemmät kuin muussa tuotannossa. Eikö luomua voi tuottaa ilman kasvihuonekaasupäästöjä?
– Kasvihuonekaasupäästöt liittyvät esimerkiksi siihen, että ajetaan traktorilla. On tapauksia, joissa luomuruokaa tuotetaan hevosilla, mutta se ei ole tavallista. Kasvihuonepäästöjä pyritään kuitenkin koko ajan vähentämään.
Onko Suomessa syötävä luomuruoka aina kotimaassa tuotettua?
– Ei ole. Suomessa myydään myös tuontiluomua. Luomuliiton leppäkerttumerkki korostaa sitä, mitkä tuotteet ovat Suomessa tuotettuja.
Mitä lisäarvoa luomu tuo ruokaan?
– Tuotanto on puhtaampaa, kun ei ole käytetty keinolannoitusta ja haitallisia torjunta-aineita. Tuotanto on hyvää myös eläimille. Niillä on riittävästi tilaa liikkua ja ulkoilumahdollisuus.
Miksi kaikki maataloustuotteet eivät Suomessa ole luomua?
Sitä on ehdotettu. Tuottajien kiinnostus luomua kohtaan kasvaa koko ajan.
– Jokainen tekee itse päätökset, mitä omalla tilallaan tekee. Se on kiinni myös tukipolitiikasta ja neuvonnasta.
Kuinka paljon suomalaiset syövät luomuruokaa tänä päivänä?
– Määrä on kasvanut monena vuonna peräkkäin. Valikoimat ovat kasvaneet, mikä on parantanut mahdollisuuksia ostaa luomuruokaa. Myös ruokapiirien määrä kasvaa ja suoramyynti lisääntyy. Verkkokauppakin yleistyy ja siellä on aika hyvä tarjonta.
Miksi luomuruoka on kalliimpaa kuin muu ruoka?
– Luomutuotannon hyötyjen, puhtaamman ympäristön ja paremman laadun tarjoaminen ei ole ilmaista.