SDP on hyväksynyt eläkeiän noston, kirjoittavat keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Mika Lintilä ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tuomo Puumala Keskipohjanmaassa.
Keskustalaisten kirjoitus on vastaus SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen saman lehden sunnuntaiseen kolumniin. Siinä Urpilainen kirjoitti, että Sipilän johtaman keskustan pääongelma näyttää olevan tavallisten palkansaajien eläkeikä, johon se on halunnut mekaanisen pakkonoston ”tässä ja nyt – ohi palkansaajajärjestöjen.”
”Eläkeikää nostettava”
Lintilän ja Puumalaisen mukaan Urpilainen antaa väärän todistuksen. Työurien pidentäminen on yksi keskustan esittämistä rakenneuudistuksista talouden kuntoon saamiseksi.
”Osana työurien pidentämistä eläkeikää on maltillisesti ja asteittain nostettava.”
Eläkeiän noston vastapainoksi keskustaedustajat vaativat uskottavaa näkymää tuhansista uusista työpaikoista.
”Tässä keskustan yksi ratkaisu on esittämämme miljardiluokan kasvurahasto. Eläkeiän noston vastapainoksi tarvitaan myös määrätietoisia toimia ihmisten työhyvinvoinnin parantamiseksi.”
”Eläkeiän nosto rakennepaketissa”
Lintilän ja Puumalaisen mukaan Urpilaiselta unohtui mainita, että SDP hyväksyi eläkeiän noston osana hänen itsensä johdolla valmisteltua hallituksen rakennepakettia.
”Käytännössä Urpilainen siis pyörsi SDP:n viimeisenkin vaalilupauksen. Vain muodollinen päätös jätettiin myöhemmin tehtäväksi.”
”Nyt kun SDP on hyväksynyt eläkeiän noston, mikään ei estä tekemästä päätöstä nopeasti.”
”Rakennepaketti ei koske hyväosaisia”
Keskustalaisten mielestä Urpilainen on oikealla asialla perätessään talouseliitin vastuuta. Sitä ei kuitenkaan ole hallituksen elokuun budjettiriihessä päättämässä rakenneuudistuspaketissa, josta löytyvät esimerkiksi kuntien pakkoliitokset ja kotihoidontuen leikkaus.
”Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on selvästi sanonut, että rakenneuudistuspaketti ei koske hyväosaisia”, Lintilä ja Puumala kirjoittavat.
”Valtiovarainministerin mielipiteet eivät myöskään vastaa hallituksen veroratkaisuja. Suuryritykset saivat hallitukselta keväällä miljardin euron veronalennuksen, mutta työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten verotusta kiristetään. Tavalliset työtätekevät ihmiset saivat nyt syksyllä 20 euroa. Moneen kertaan väännetty osinkoverotuksen muutos suosii hyvätuloisia. Kotihoidontuen leikkaus eriarvoistaa perheet”, he jatkavat.