Kuntien liikelaitoksia ja osakeyhtiöitä koskevat rajoitukset astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Muutos on vauhdittanut siirtymistä julkisen alan työehtosopimuksista yksityisalan työehtosopimuksiin.
Helsingin Bussiliikenne Oy:n 1 150 kuljettajaa siirtyvät ensi huhtikuusta Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n linja-autoliikenteen sopimuksen piiriin.
AKT:n tietojen mukaan nykyisellään Helsingin Bussiliikenteen kuljettajista 400 kuuluu AKT:oon.
Helsingin Bussiliikenne on yrittänyt siirtyä AKT:n sopimukseen useita kertoja. Se on kuitenkin joutunut peräytymään henkilöstön painostuksen takia.
Tällä kertaa napanuora kaupunkiin katkeaa EU:n kilpailudirektiivin takia, eikä Helsingin kaupunki voi enää tukea yhtiötä entiseen tapaan. Kilpailu kovenee.
– Tärkeämpi syy sopimuksen vaihtoon on, että kaikki kilpailijamme noudattavat AKT:n sopimusta. Julkisen alan sopimus on paljon kalliimpi, Helsingin Bussiliikenteen henkilöstöjohtaja Jussi Mertanen sanoo.
”Samalle viivalle kilpakumppanien kanssa”
Mertanen huomauttaa, että kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan lomaviikot lasketaan maanantaista perjantaihin. Yksityisellä puolella lomaviikko kestää maanantaista lauantaihin, minkä takia loma jää lyhyemmäksi.
Toinen seikka on sairausajan palkka.
– Julkisella puolella sairausajalta saa täyttä palkkaa 60 päivältä ja vielä 120 päivältä kaksi kolmasosaa palkasta. Yksityisellä puolella sairastamisesta tulee pienemmät kulut, Mertanen perustelee.
Pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteessä on monta toimijaa, joista suurin on Nobina Finland. Sen jälkeen tulevat miltei yhtä suurilla osuuksilla Veolia Transport Finland, Helsingin Bussiliikenne ja Pohjolan Kaupunkiliikenne.
Pekkaset antavat joustoa
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n liittosihteeri Arto Sorvali sanoo, ettei AKT ryhdy kalastamaan jäseniä työehtoshoppailuilla. Työnantaja päättää, mitä alan sopimusta noudattaa, ja työntekijät päättävät liitostaan.
Sorvali huomauttaa, että työnantajapuolen parjaamat eivät häirinneet työehtosopimuksen siirrossa. Julkisella puolella ei ole pekkasia.
– Kenties julkisen puolen 37,5 viikkotuntimallissa on jäyhempi loma-aikamalli. Vapaat ovat yhtä pitkät, mutta AKT:n sopimuksessa väljemmin järjestettävissä, Sorvari arvelee.
Pekkaset ovat linja-autonkuljettajien sopimuksessa noin 18-19 päivää. Luvussa ovat mukana arkipyhät. Työnantaja voi päättää, milloin ne annetaan työntekijöille.
Paraikaa meneillään olevissa työllisyys- ja kasvusopimuksen linja-autoliikenteen sovellusneuvotteluissa AKT yrittää lyhentää kuljettajien työhön sidonnaisuusaikaa. Nyt se voi pahimmillaan olla 12 tuntia.
– Siinä ei jää aikaa perheelle. Näissäkin ammateissa pitää voida sovittaa työ- ja perhe-elämää, Sorvali sanoo.
Kilpailutusdirektiivi saattaa muuttaa noudatettavia työehtosopimuksia myös muilla sopimusaloilla.