Mercedes-Benzin A-sarjan tuotannon aloitus viime kesänä nosti jo koko työntekijämäärän aluksi 900:ään.
– Kaksivuorotyöhön siirtyminen nostaa työntekijämäärää noin 400:llä. Kokonaisuudessaan työntekijöitä voi olla reilusti yli tuhat, on pääluottamusmies Mauri Partasen arvio.
– Työvoimaa on tarjolla reilusti, Partanen sanoo. Mersujen valmistus ei töksähtele ainakaan työntekijöiden puutteeseen.
Lounaisessa Suomessa Uusikaupunki tekee myönteisen poikkeuksen, kun samanaikaisesti Nokian Salon tehdas vähentää väkeä ja STX Finlandin Rauman telakka ajetaan kokonaan alas.
Autotehdas on mennyt myötä- ja vastamäkeä olemassaolonsa ajan vuodesta 1968. Parhaimmillaan työntekijöitä on ollut 2 800. Kun vuonna 1992 tehdas ilmoitti vähentävänsä 1 150 henkeä, Uusikaupunki putosi lamaan ja lohduttomuuteen. Samoihin aikoihin telakka oli ajettu alas.
Mercedeksen A-sarjan saaminen sarjatuotantoon käynnistyi elokuussa. Tuotantolinjan toteutusajassa rikottiin ilmeisesti maailmanennätys. Autotehdas on osoittanut olevansa nopeasti uudistuskelpoinen.
Vuonna 2016 arvioidaan rikottavan 100 000 A-Mersun kappalemäärä Uudessakaupungissa. Lomautetut tehdastyöntekijät ovat palanneet töihin. Toimihenkilöitä aiotaan silti vähentää puolen sataa.
Rohkea johto
– Yksikön johto oli uudistushalukas ja osoitti rohkeutta, Partanen kehaisee. Tältä pohjalta pääluottamusmiehen mukaan tehtaalla on myös jatkossa eväät selvitä.
Partasen mukaan Mersun valmistuksen saamiseen auttoi myös se, että Uudessakaupungissa tunnettiin saksalaisen autonvalmistuksen kulttuuri. Mercedeksen kilpailijan Porschen valmistus päättyi 14 vuoden jälkeen 2011. Uudestakaupungista ehti valmistua 223 000 Porschea.
Autotehtaan tulevaisuus leijui jo tyhjän varassa. Sähkökulkuisen Garia-golfauton myynti tökki, ja sen valmistus jäi lyhyeen. Think City -sähköautolle asetettiin myönteisiä odotuksia, mutta senkään myynti ei vetänyt. Suuret odotukset olivat myös Fisker Karma -hybridiautosta, mutta senkin valmistus loppui viime vuoden lopulla. Fiskerin valmistus kaatui ostajayhtiön taloudellisiin vaikeuksiin.
Valmet Automotivelle jäi kuitenkin käteen sähkö- ja hybridiautojen osaaminen, mikä on tulevaisuuden alaa. Partasen mukaan johdon rohkeus ottaa riskiä on ollut autotehtaalle pelastukseksi. Saabin ja Porschen avoautojen valmistuksesta tehtaalla on vankka kokemus vanhastaan kattotekniikan toteuttamisessa.
Yhtiö osti Karmannilta Saksan kattoliiketoiminnan samalla, kun Karmann myytiin Volkswagenille. Samalla Ilpo Korhosen vetämän yhtiön tulos meni plusmerkkiseksi. Liikevaihto nousi yli 200 miljoonaan euroon.
Karmannin Puolan ja Saksan tehtaiden siirtyminen Automotiven omistukseen nosti työntekijämäärää 750:llä. Kauppa kasvattaa Valmet Automotiven liikevaihdon nelinkertaiseksi ja henkilöstömäärä tuplaantuu. Automotiven liikevaihto oli viime vuonna 56 miljoonaa euroa 800 työntekijällä. Karmannin kattotuotannon liikevaihto on 180 miljoonaa euroa.