Tampereen valtuusto päätti viime viikolla äänestyksen jälkeen hyväksyä Tampereen rantaväylän rakentamisen. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo tänä syksynä ja tunnelin pitäisi olla valmiina toukokuussa 2017.
Tunnelin arvioidaan työllistävän melkoisen määrän rakentajia. Tunnelin lisäksi rakennetaan infrastruktuuria ja ranta-alueelle uusi asuntoalue. Kaikkiaan tunneli jälkiseurauksineen työllistää tuhansia ihmisiä. On jopa puhuttu 21 000 miestyövuodesta.
Rakennusliiton Hämeen aluetoimiston aluepäällikön Jukka Lindgrenin mukaan Hämeen alueen rakentajien työttömyysprosentti on 12. Hänen mukaansa työttömiä rakentajia on kyllä nyt tarjolla.
Huonoja kokemuksia
Töitä on siis tarjolla, mutta Lindgrenin mukaan on sitten toinen asia, onko niitä tarjolla suomalaisille rakentajille.
– Aikaisemmat kokemukset esimerkiksi P-Hämpin parkkiluolan rakentamisesta osoittavat, että tunnelityöt tehdään aika pitkälti ulkomaisin voimin.
– Tunnelia on perusteltu työllistämisvaikutuksella. Olen kuitenkin nähnyt, että eivät suomalaiset työttömät näissä hankkeissa välttämättä työllisty.
Hän muistuttaa, että Helsingin musiikkitalon työmaaltakin löytyi yhden, kahden euron tuntipalkalla työskentelevää ulkomaista halpatyövoimaa.
– Kyllä tässä takaraivossa on se ajatus, että ei se työllisyysvaikutus välttämättä niin iso ole.
Valvonta tehokkaaksi
Rakennusliitto tulee Lindgrenin mukaan parhaansa valvomaan, että Helsingin musiikkitalon tapaista skandaalityömaata ei tunnelityömaasta synny.
– Viranomaisvalvontaa tarvittaisiin kuitenkin paljon enemmän.
– Veronumeron käyttöönotto toki helpottaa valvontaa. Samoin työnantajien velvoite ilmoittaa kuukausittain keitä, kuinka paljon ja kuinka kauan heitä työmaalla on ollut. Se karsii ainakin jonkin verran hämärämiehiä ja on jo karsinut.
Tunnelihankkeen pääurakoitsijana toimii rakennusyhtymä Lemminkäinen, jolla olisi omaa louhintakalustoakin.
– Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että Lemminkäinen teettää työt omalla väellä. Sehän voi pilkkoa urakkaa ja teettää alihankintana sitä kenelle vain. Minusta sopimuksiin pitäisi saada vaikkapa kohta, että työmaalla pitää osata suomea. Firmoilla ei kuitenkaan ole tällaiseen suurta innostusta, pohtii Lindgren.
Aiheesta enemmän perjantaina 27. syyskuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Osta näköislehti, irtonumero 2,50 euroa.