Kaivosasioihin perehtynyt mies vetoaa vasemmiston kansanedustajiin, erityisesti eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhoseen.
– Kokemuksia on riittävästi. Olkaa aloitteellisia. Lainsäädäntöä on muutettava ja selkeytettävä, jotta viranomaiset voivat tehdä järkeviä päätöksiä.
– Se, että on tuore kaivoslaki, ei ole mikään peruste toimettomuudelle. Päinvastoin, kun on nähty, ettei laki toimi, on sitä muutettava.
Kaivoshankkeita ja kapinaa
Tuomo Tormulainen ylläpitää Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastaisen kansalaisliikkeen nettisivustoa (uraanitieto.net). Toistakymmentä vuotta jatkunut epävarmuus uraaniasiassa ei ole hellittänyt, mutta vastaavasti miehen ja sivuston mielenkiinto ja asiantuntemus on laajentunut kaikkeen kaivostoimintaan.
Hän saa jatkuvasti yhteydenottoja eri puolilta maata. Ihmiset ovat huolissaan, kun kaivosbuumi uhkaa elämisen ehtoja ja ympäristöä.
– Talvivaara on opettanut, että on mikä kaivoshanke tahansa ja missä tahansa, niin siellä on kapinaa.
– Uusia talvivaaroja on koko ajan vireillä. Vastikään Tukes myönsi peräti 260 neliökilometrin varauksen Joensuun seudulle.
Varaus tarkoittaa etuoikeutta hakea varsinaista malminetsintälupaa. Puuhassa on FinnAust Mining Southern Oy, joka on australialaisen Western Areasin suomalainen toiminimi. Western Areas omistaa Talvivaarassa käytössä olevan bioliuotusrikastuksen patentin.
– Yhtiö otaksuu löytävänsä alueelta kultaa, sinkkiä, kuparia ja hopeaa – vireillä on siis monimetallikaivos. Kaikki monimetallikaivokset ovat potentiaalisia uraanikaivoksia. Se on yksi Talvivaaran opetuksista, muistuttaa Tormulainen.
Lakiin esteet kaivostoiminnalle
Tormulainen ei vastusta kaivostoimintaa eikä alan tuomia työpaikkoja. Hän haluaa kuitenkin selvät, lainsäädäntöön perustuvat ehdot alalle.
– Nyt lähtökohta on se, että oikeuksia annetaan niin paljon kuin sielu sietää. Kaivosviranomaiselle (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes) työ- ja elinkeinoministeriön kaivannaisstrategia, politiikkaohjelma on kuin raamattu, tärkeämpi kuin laki.
– Tukes myöntää oikeuksia, kun se on sen tehtävä. Hallinto-oikeudet korkeinta hallinto-oikeutta myöten joutuvat painimaan samanlaisten asioiden kanssa, kun lainsäädäntö voisi olla sellainen, että asiat hoituisivat järkevästi ja oikeudenmukaisesti.
Kaivostoiminnan esteet Tormulainen haluaa selkeästi lainsäädäntöön.
– Luonnonsuojelualueet ja kansallispuistot, pohjavesialueet sekä kaavoitetut alueet pitää jättää kaivostoiminnan ulkopuolelle.
– Jos yhteiskunta on varannut jonkun alueen tiettyyn käyttöön, ei se voi olla kaivosaluetta. Se olisi selkeää ja reilua. Nyt esimerkiksi Kuusamossa matkailun kehittäminen ja kaivoshanke ovat törmäyskurssilla ja muita esimerkkejä on runsaasti eri puolilla.
Suljettu kierto toiminnan ehdoksi
Kaivostoiminnan ehdoksi Tormulainen haluaa suljetun kierron, sen, ettei kaivosalueelta tai prosesseista saa laskea vettä ympäröivään luontoon.
– Enää ei voi elää ja toimia niin, ettei ympäristöllä ole mitään väliä, että sitä saa pilata, hän sanoo ja viittaa metsäteollisuuteen, jonka päästöt on saatu kuriin.
Nykytilanteen karmeudesta saatiin osoitus kesällä, kun kaivosyhtiö haki Kaavilla lupaa suoranaisesti pilata Vuoksen vesistöön kuuluva latvajärvi. Asia on nyt aluehallintoviraston syynissä.
Tormulainen hymähtääkin juhlapuheille ja visioille – kuten miljoonien eurojen Green Mining -ohjelmalle, joilla Suomesta halutaan kestävän kaivostoiminnan mallimaa.
– Nyt on menossa prosessi, joka päinvastoin tuhoaa elämisen ja yrittämisen edellytyksiä sekä luontoa suurin piirtein Pähkinäsaaren rauhan rajalinjan itä- ja pohjoispuolella.
YVA on kasvojen pesua
Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on nykyisin kaivosyhtiöiden kasvojen pesua. Toimija tekee tai tilaa selvityksen itse.
– Ympäristöhallinnon hupenevat resurssit eivät näytä riittävän edes YVA-prosessin hallinnointiin.
Ongelmallinen on myös lain mukainen asianosaisuus kaivosasioissa. Lainsäätäjän mukaan asianosaisia ovat maanomistajat ja rajanaapurit, eivät muut.
– Kyllä alavirran puolella asuvat kärsivät siinä missä läheisemmätkin. Me esimerkiksi asumme kolmen kilometrin päässä suunnitellusta uraanikaivosalueesta, mutta emme ole asianosaisia, Tormulainen letkauttaa.