TVY:n puheenjohtaja Lea Karjalainen nosti viikonloppuna Facebookissa keskustelua Vasemmiston perustulomallista. Kävi ilmi, että perustulomalli on sekava. Keskustelu oli kuitenkin aiempiin kokemuksiini verrattuna asiallista.
Päivitys on tarpeen, sillä kaksi vuotta sitten laadittu malli on jo ainakin rahasummiltaan vanha. Vasemmistoliiton hallitustyön aikaansaannoksena on saatu historiallinen korotus työmarkkinatukeen, joten se on nyt enemmän kuin perustulon määrä. Lienee syytä selkeyttää myös sitä, että perustulon päälle tulee vielä asumistuki ja toimeentulotuki, jolloin törmäämme kysymykseen, vähentyykö työttömän byrokratia perustulon myötä.
Vastausta tarvitaan myös siihen, mikä on sosiaalityön rooli ja saavatko syrjäytymisvaarassa olevat ammattilaisen tukea valintoihinsa? Jokainen nuorten ja vaikeuksissa olevien kanssa työskentelevä tietää, että tarvetta tukeen on. Millaisen eläkkeen perustulolla elämänsä viettäneet tulevat saamaan? Voisiko joku listata suomalaiset tutkimukset perustulosta?
Ulosotot eivät perustulolla katoa mihinkään.
Uskooko joku siihen, että ainoastaan yksilön voima työnantajan kanssa ristiriita-tilanteessa oikeasti kasvaisi, kun hän pystyy ottamaan hatkat huonosta työstä? Väheneekö sillä huonot työt vai kuka ne tekee, maahanmuuttajatko, kuten Keski-Euroopassa? Vai syntyykö työnantajille ”mustat listat” niistä henkilöistä, jotka yksin peräävät oikeuksiaan? Eikö ay-liikettä ja luottamusmiehiä enää tarvittaisi? EK voisi iloita siitä, että työväenliike itse murentaa ay-liikkeen neuvotteluvallan.
Pelkona on, että perustulosta tulisi vain vahvojen oikeutta, niiden, joilla on vara valita ja jo nyt pihalla olevat syrjäytyisivät lisää. Tämä käsitykseni on vahvistunut työskennellessäni työllistyneiden työttömien kanssa. Ulosotot eivät perustulolla katoa mihinkään, eikä niitä sillä voida maksaa. Eikö vassin pitäisi katsoa perustuloa myös kaikista vaikeimmassa tilanteessa olevien näkökulmasta?
Nyt tulisi etsiä toteutettavaksi kelpaavaa rahoitusmallia ja miettiä, miten taataan se, ettei synny halpatyömarkkinoita, joissa työnantaja ja työntekijä sopivat perustulon olevan osa palkkaa?
Kannatan aktiivista perustulomallia, jossa jokainen osallistuu kykyjensä mukaisesti työhön tai yhteisölle hyödylliseen toimintaan ja jonka ihminen saa itse määritellä ja hän saa tarvittaessa yksilövalmennusta valinnoilleen. Näin saadaan myös tulonmuodostusta ja ihmisillä olisi mielekästä tekemistä ja työyhteisöjä. Toivon Lea Karjalaisen tapaan asiallista ja luovaa keskustelua vassin päivitettävästä perustulomallista.
Kirjoittaja on Paltamon Työtä Kaikille –valtakunnallisen kokeilun toiminnanjohtaja ja oululainen kaupunginvaltuutettu.