Suomalaisten joukkueiden taival alkavan talven euroturnajaisissa päättyi tiistai-iltana ennen kuin se oikeastaan ehti toden teolla alkaakaan. HJK:n murheellinen suoritus Mestarien liigan karsinnoissa tallinnalaista Nõmme Kaljua vastaan täydensi turkulaisjoukkueiden aloittaman epäonnistumisten sarjan.
Suomifutissivusto kymppipaikka.fi listasi heti ottelun jälkeen suomalaisjoukkueiden kymmenen pahinta eurofloppia 2000-luvulla. HJK:n suoritus on verrattavissa Hongan vuoden 2010 Bangor-sukellukseen. Tuolloin walesilainen pubijengi kävi niistämässä espoolaisten nenät ja vei jatkopaikan mukanaan. Samainen Bangor otti paria vuotta myöhemmin Sonskilla 10-0 tauluun juuri tiistaina pupeltaneelta HJK:lta.
Kuittailu tästä otteluparista espoolaisille loppui nyt Helsingin suunnalta kuin seinään. Suurin puhein ja panostuksin eurokentille lähteneen HJK:n suoritus on kiistatta kaikkien aikojen floppi. Kokonaisuutena voidaan puhua jo kaikkien aikojen heikoimmasta eurokaudesta suomalaisten joukkueiden osalta. Hongan ja Lech Poznanin otteluparista on tosin vielä toinen osa pelaamatta, mutta espoolaisten pirteästä peli-ilmeestä huolimatta jatkopaikka 1-3 -kotitappion jälkeen olisi ihme.
Klubin momentum näyttäisi olleen ja menneen.
Suomijengien kyntäminen euro-otteluissa on aiheuttanut vilkasta keskustelua ja kritiikkiä erityisesti sosiaalisen median puolella. Syyllistä on haettu niin voittamisen merkitystä vähättelevästä Kaikki pelaa -järjestelmästä kuin Veikkausliigan perin raskaasta otteluohjelmastakin.
Tappioiden hetkellä osan ihmisistä on vallannut joukkohysteria. Hurjimmissa puheenvuoroissa on vaadittu täydellistä vallankumousta kaikessa tekemisessä. HJK:n, TPS:n ja Interin joukkueiden ja taustavaikuttajien ohella kaikkien suomalaisten futisihmisten pitäisi ryhtyä ripottelemaan tuhkaa päälleen ja siirtyä nurkkaan nyyhkyttämään.
Näkemys on outo. Tappioissa kyse oli pääosin valmennuspuolen räikeistä epäonnistumisista. Heikommilleen hävinneet esiintyivät viheriöillä pelokkaasti ja passiivisesti. Eurojoukkueista ainoastaan Mika Lehkosuon Honka pelasi aktiivisella ja rohkealla pelikirjalla. Luokkaa kovempi Poznan olikin Vantaan ottelussa pitkiä aikoja vastaanottavana osapuolena.
Kehuin viime syksynä tällä palstalla Sixten Boströmiä ja pidin tuoretta Klubi-luotsia henkilönä, joka kykenee luotsaamaan seuran pitkälle eurokentillä. Kesän tapahtumien perusteella näyttää siltä, että olin pahasti väärässä. Klubin momentum näyttäisi olleen ja menneen. Näin suurten panostusten jälkeen tapahtunut konttaus aiheuttaa väistämättä myös taloussuunnittelun tarvetta tulevien vuosien osalta. Helsingissä on kriisipalaverin paikka.
Myös suomifutiksen suunnasta on syytä käydä laajempaa pohdintaa koko ajan, mutta maailmanlopun visiot eivät kuulu tähän keskusteluun. Yhden kauden euro-ottelut eivät voi toimia ainoina indikaattoreina suomifutiksen kehityksen suunnasta. On muistettava, että myös HJK:n hieno Schalke-voitto oli vain yksittäinen ottelu. Ainoastaan pitkän tähtäimen tekeminen ratkaisee suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden.
Mitä tulee Kaikki pelaa -järjestelmään, kyse ei ole siitä, etteikö suomalaisia pelaajia olisi Palloliiton järjestelmien vuoksi opetettu voittamaan tiukkoja otteluita. Ainakin junioritasolla tilanne on oikeastaan päinvastainen. Usein haetaan liikaa yksittäisiä voittoja pelirohkeuden ja yksilöiden kehittämisen kustannuksella. Kaavamaisella tekemisellä tapetaan myös into ja kiinnostus hienoa lajia kohtaan.
Suoritin Palloliiton E-valmentajakurssin kesäkuun alussa ja voin sanoa, että näitä asioita on mietitty liitossa. Rohkeus ja henkilökohtaisen taidon kehittäminen ovat keskiössä ja valmentajien tueksi on saatu uudenlainen tutor-järjestelmä. Jatkossa tarvitaan lisää panostuksia tähän tärkeään ruohonjuuritason tekemiseen.
Seuraava polttava kysymys liittyy pihapeleihin ja omaehtoiseen liikuntaan. Vain tätä kautta voimme saada jatkossa taitavia urheilijoita ja fyysisesti terveitä ihmisiä yhteiskuntaamme. Kysymys on kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti erittäin merkittävä. Huippu-urheilun näkökulmasta asia on yhtä tärkeä: pelaajan osalta Mestareiden liigan lohkovaiheeseen johtava polku alkaa juuri puistohöntsistä.
Vakiokupongilla vietetään sunnuntaiehtoota kotimaisten sarjojen merkeissä. Veikkausliigan ottelut ovat tällä kertaa kiharaisempaa sorttia, joten ilman vaihtomerkkejä niistä ei selvitä.
Kohteessa 1 kohtaavat kuntopuntarin kärkipään Lahti ja Honka. Vierasjoukkue johtaa sarjaa, mutta torstain Puolan reissu aiheuttaa harmaita hiuksia päävalmentaja Lehkosuolle. Palautumisaika jää lyhyeksi. Kohteeseen kakkonen ykkösvarmistuksella.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 28.7. klo 18.25. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(1), 1(X), 1, 1(X), 1, 1, X(2), 1, 1, 1(X), 2, X(1), 1.