Vaikka maailmalla on levotonta, Euroopassa eletään rauhallista ajanjaksoa. Se näkyy myös ihmisten kokemissa uhkakuvissa. Aseellisten konfliktien pelko on saanut väistyä, nyt pelätään työttömyyttä, talouden romahtamista ja ilmastomuutosta. EU-jäsenyyden myötä Suomi on tosin joutunut mukaan tilanteisiin, joihin ei ole tässä maassa totuttu.
SuomiAreenan Pohjosmainen yhteistyö vai Nato -keskusteluun osallistunut ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista totesi suomalaisten olleen uhkakuvien suhteen todella sinisilmäisiä. Meidän uhkakuvamme eivät ole lainkaan ajan tasalla. NSA:n urkinnan laajuuden paljastanut Edward Snowden tuli tänä kesänä todistaneeksi, että muut ovat olleet kymmenen vuotta meitä edellä.
– Meidän kaikkien tietoliikenne menee USA:n kautta ja sillä on ainutlaatuinen asema myös tässä uudessa ulottuvuudessa. Se on kunnostautunut sekä hyvässä että pahassa.
Aaltolan mukaan USA:lla ei ole enää sotilaallisia intohimoja Eurooppaa kohtaan, koska Pentagon näkee Euroopan turvallisuuden tuottajana, ei ongelma-alueena. USA:ta kuitenkin huolestuttaa maanosamme talous, jolla on suuri vaikutus amerikkalaisten talouteen.
Puolustuskykymme on riittävä
Eri tekijöistä johtuvat syyt ovat pakottaneet myös maamme armeijan rakenteellisiin uudistuksiin. Joidenkin mielestä ne ovat heikentäneet sotilaallista puolustuskykyämme.
Valtiotieteiden tohtori Pekka Visuri Aleksanteri-instituutista totesi Suomen nykyisen puolustuskyvyn riittäväksi. Olennaista on mihin sitä vertaa. Ydinaseilla varustautunutta suurvaltaa vastaan se ei ole koskaan riittävä.
– Venäjä on suurvalta ja sillä on joka päivä mahdollisuus, jos siellä joku niin päättäisi, 15 minuutissa tuhota Suomi aivan täydellisesti. Eihän siinä mitään järkeä olisi!
Visurin mukaan kylmän sodan aikana testattua ja hyväksi todettua politiikkaa kannattaa harjoittaa vastakin. Suomen on valvottava oman alueensa koskemattomuutta niin huolellisesti, ettei jossakin vakavassa kansainvälisessä kriisitilanteessa kenellekään tule edes mieleen käyttää Suomen aluetta hyväksi.
Monet turvautuisivat Natoon, mutta Visurin mielestä Nato ei ole Suomen kannalta lainkaan tärkeä kysymys. Paljon olennaisempaa on EU:n tulevaisuus.
Paneelikeskusteluun osallistuivat myös professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta sekä tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista.