Matkailun kasvumahdollisuudet hyödyntämättä
Matkailuala on pystynyt laman keskelläkin luomaan uusia työpaikkoja. Tällä hetkellä alalla työskentelee 140 000 työntekijää.
– Työntekijöiden määrä on nelinkertaistunut kahdenkymmenen vuoden aikana, kertoo neuvottelupäällikkö Annika Rönni-Sällinen Palvelulojen ammattiliitto PAMista.
PAMin teettämän tutkimuksen mukaan matkailupotentiaalia on Suomessa hyvin runsaasti. Erityisesti Venäjältä tulevien matkustajien määrän odotetaan kasvavan huomattavasti.
Kaikkiaan kolmannes yritysjohtajista ja puolet ministeriöiden virkamiehistä suhtautuvat venäläisten matkustajien viisumivapauteen erittäin myönteisesti.
Rönni-Sällinen toivoo matkailulle apua ja tukea valtiovallalta. Verotus, Venäjän viisumivapaus ja elinkeinotuet ovat Rönni-Sällisen mukaan ensisijaiset keinot matkailualan kohentamiseksi.
Tutkimukseen osallistui noin 1770, yrityspäättäjistä ministeriöiden virkamiehiin ja kansanedustajiin.
Työväkeä puuttuu
Yrityksistä noin 15 prosentilla on ollut toistuvia vaikeuksia saada työvoimaa. Toisaalta lähes puolet ovat työvoiman saatavuuteen tyytyväisiä.
– Alalla on suuri vaihtuvuus, ja nuoret vaihtavat työpaikkaa. Valitettavaa on, että alalta lähtee paljon työntekijöitä pois, Rönni-Sällinen pohtii.
Hänen mukaansa matkailuala voi auttaa asiaa tekemällä asialliset työsopimukset, joissa on määritelty työtunnit. Työntekijän pitäisi tulla palkallaan toimeen.
– Työntekijät pitäisi nähdä pääomana eikä kulueränä.
Yhteistyössä suurin este
Yritysjohtajien ja virkamiesten kommenteissa valitetaan yhteistyön puutetta sekä huonoja kulkuyhteyksiä.
Yhteistyön puute ja huono koordinaatio kuntien, maakuntien ja yrittäjien kesken eivät edistä yrittäjyyttä eivätkä palvele asiakkaita. Lisäksi yrittäjät toivovat parempia kulkuyhteyksiä, kuten laiva-, juna- ja lentoliikennettä.
Suomen matkailuvahvuuksia ovat puhdas luonto, maaseutu, saaristo ja kulttuurikohteet. Etelä-Karjala, Lappi ja Kymenlaakso ovatkin kolme suurinta maakuntaa, joissa matkailun vaikutus alueen talouteen ja työllisyyteen on kyselyn tulosten mukaan merkittävä. Samoilla alueilla nähdään myös eniten kasvumahdollisuuksia turistien houkuttamiseksi.
Mainosta ja markkinointia
Matkailupalveluista kertominen on kyselyyn vastanneiden mielestä lapsenkengissä niin kansainvälisesti kuin kansallisesti. Markkinointia ja mainontaa tarvitaan enemmän.
Matkailuhenkilökunnalta toivotaan kielitaitoa, eritoten venäjän taitoa. Myös eri kulttuurien tuntemusta kaivataan.
Matkailuväen erityisinä huolenaiheina ovat valtiovallan säädökset: Jo nyt ruoan hinta on Euroopan kalleinta. Arvonlisäveron nosto voisi karkottaa matkailijat pois. Ehdotus huvipuistojen anniskeluoikeuksien kieltämisestä ei sekään saa hyväksyntää.
Matkailunedistämiskeskus MEK:n mukaan viime vuonna 7,3 miljoonaa ulkomaista matkailijaa toivat Suomeen 4,4 miljardia euroa.