Liikenneministeriön Helsingin yliopiston viestinnän tutkimuskeskuksella teettämän tutkimuksen mukaan tosi-tv-ohjelmat vievät 21 prosenttia maksuttomien kanavien ohjelma-ajasta.
Toiseksi eniten ohjelma-aikaa saa ulkomainen fiktio (19 %) ja kolmanneksi viihde ja kevyt musiikki (14 %). Elokuvien ja lifestyle-ohjelmien osuudet ilmaiskanavilla ovat 9 prosenttia kumpikin.
Asiaohjelmien, uutisten ja kulttuuriohjelmien yhteenlaskettu osuus kanavien tarjonnasta on hieman yli viidennes.
Monipuolisinta ohjelmatarjonta on tutkimuksen mukaan TV2:lla ja MTV3:lla.
Suuri osa televisiokanavien kanavien ohjelmistosta, 39 prosenttia, on pohjoisamerikkalaista tuotantoa. Kotimaisten ohjelmien osuus oli runsas kolmannes (35 %). Se laski 5 prosentilla vuodesta 2011.
Kotimaisuusaste on korkein Ylen kanavilla. Niiden yhteenlasketusta ohjelmistosta yli puolet on suomalaista.
Ohjelmatunnit lisääntyivät
TV-tarjontaa on tutkittu vuodesta 2000 lähtien. Nyt tutkimukseen luokitusta oli uudistettu vastaamaan paremmin televisiotodellisuutta. Tosi-tv on nyt tutkimuksessa omana luokkanaan. Opetusohjelmien luokka poistettiin tarpeettomana, koska opetusohjelmatkin ovat lähes kokonaan poistuneet ohjelmistosta.
Tutkittavana olivat kaikki 13 ilmaiskanavaa. Ylen kanavia ovat TV1, TV2, Yle Fem ja Yle Teema. MTV Mediaan kuuluvat MTV3, Sub ja Ava. Nelonen Median kanavia ovat Nelonen, JIM ja Liv. SBS-mediaan kuuluvat TV5 ja Kutonen, joka oli vuoden 2012 elokuun loppuun saakka The Voice. Mukana olivat myös huhtikuussa toimintansa lopettanut SuomiTV ja sen tilalla aloittanut kansainväliseen News Corporation -mediakonserniin kuuluva FOX.
Vuonna 2012 maksuttomien 13 kanavan yhteenlaskettu ohjelmamäärä oli 1 354 tuntia eli 193 ohjelmatuntia vuorikaudessa. Ohjelmatarjonta lisääntyi vuodesta 2011 viikkotasolla 135 tunnilla, mikä selittyy pääosin Avan siirtymisellä valtakunnalliseksi ilmaiskanavaksi.
Ohjelmatunnit vähenivät Ylen kanavilla ja MTV3:lla.