Luonnontieteellinen keskusmuseo kaipaa yleisöhavaintoja harvinaisista isosulku- ja harmaasulkukotiloista. Havaintoja museolle voi lähettää valokuvina. Kuvattavien yksilöiden pitää olla yli 15 millimetriä pitkiä.
Tutkijat haluavat mahdollisimman tarkkoja kuvia, jossa on mittakaava. Tämän lisäksi riittää tieto löytöpaikasta.
Harmaasulkukotilon tunnistamiseeni ei tarvita suurta asiantuntemusta, sillä Suomessa ei elä kuin kaksi maakotilolajia, jotka ovat pituudeltaan yli puolitoista senttimetriä ja joiden kuori on ruskeanharmaa ja selvästi uurteinen.
Sekä harmaasulkukotilo (vas.) että isosulkukotilo (keskellä) ovat 16-19 mm pituisia ja kuoreltaan säännöllisen uurteisia. Isosulkukotilo on harmaasulkukotiloon verrattuna ruskeampi, pulskempi ja sen kuoren suuaukko on lähes neliömäinen, alareunaltaan pyöristynyt. Harmaasulkukotilon suuaukko on kapeampi.
Samaa kokoluokkaa on myös edellisiä selvästi yleisempi ja laajemmalle levinnyt sileäsulkukotilo (oik.), mutta sen kuori on läpikuultava eikä siinä ole säännöllisiä uurteita. Muut seitsemän sulkukotilolajia ovat näitä selvästi pienempiä
Vaarantunut harmaasulkukotilo on lehtipuista riippuvainen. Se suosii varsinkin haapaa ja etenkin järeitä puita. Lehtipuumetsiköt esiintyvät useimmiten laikkuina, mikä aiheuttaa vaikeuksia lajin selviytymiselle.
Ensi havainto Kolilta
Kun ylioppilas Walter Mikael Axelson vuonna 1897 Kolilla retkeillessään havaitsi puiden rungoilta pitkulaisia kotiloita, hän ei arvannut, että samainen otus aiheuttaisi päänvaivaa tutkijoille vielä 2000-luvulla. Axelsonin näytteet tunnistettiin harmaasulkukotiloksi.
Yli sata vuotta luultiin, että laji elää Suomessa vain Kolin rinteillä, kunnes luontokartoittajan löydös vuonna 2011 mullisti kotilotutkijoiden maailman.
Tutkijat törmäsivät harmaasulkukotiloon Sipoossa muutaman hehtaarin metsikössä, joka oli jäänyt puristuksiin kaatopaikan, ampumaradan, voimalinjan, metsähakkuiden ja ojien keskelle.
Tutkijoita kiinnostaa nyt, löytyisikö lisää harmaasulkukotiloita jossakin Sipoon ja Lieksan välimaastossa. Tutkija Anne Koivunen ottaa vastaan havaintoja harmaa- ja isosulkukotiloista osoitteessa anne.koivunen@helsinki.fi.