Ammattikorkeat varautuvat pudotuspeliin
Kaikki 27 ammattikorkeakoulua joutuu hakemaan toimiluvan uudelleen. Ammattikorkeakouluissa varaudutaan mahdolliseen pudotuspeliin muuttamalla omistuspohjaa ja rakentamalla uusia yhteistyökuvioita.
Toimilupahakemukset pitää jättää syyskuun loppuun mennessä. Toistaiseksi vain Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu ovat ilmoittaneet jättävänsä yhteisen hakemuksen.
Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että jokaisessa maakunnassa säilyy korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulutasoinen opetus. Viime hallituskauden haamuluku 18 ammattikorkeakoulusta ei Kiurun mukaan päde.
– Linjaus toimilupien määrän vähentämisestä on tehty. Minulle riittää kuitenkin, että Kemi-Torniosta ja Rovaniemeltä tulee yhteinen hakemus. Tietenkin lopullinen päätös ammattikorkeiden määrästä on poliittinen ja siitä päättää valtioneuvosto.
Opetuksen laatu ja aluekehitys tärkeitä
Selvitysten mukaan ammattikorkeita tai ainakin niiden toimipisteitä on liikaa. Mahdollisesti lopetettavat ammattikorkeakoulut saavat joka tapauksessa kahden vuoden määräaikaisen toimiluvan tutkintojen loppuun saattamiseksi.
Toimiluvan saamisessa painotetaan Kiurun mukaan muun muassa avoimen opetuksen ja maahanmuuttajille suunnattua opetusta.
– Opetuksen voimavarat ja opiskelijoiden saamat palvelut painavat vaa’assa. Toiminnallisten ja taloudellisten edellytysten pitää olla kunnossa. Myös aluekehityksen tukeminen on tärkeää, Kiuru luettelee.
– Mitään yksioikoista mittaristoa ei ole käytössä, vaan kukin kokonaisuus arvioidaan erikseen.
OAJ: ”Määrää voi tarkastella”
Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa, että kovin repaleisella korkeakouluverkostolla ei pystytä takaamaan riittävän korkealaatuista opetusta.
– Opetusryhmistä pitää saada riittävän suuria ja opetuksesta riittävän tasokasta. Yhden opettajan voimin sellaista ei voi taata. Tämä tietenkin vaatii opettajilta liikkumista paikkakunnalta toiselle, Luukkainen toteaa.
– Toki pienet erityisalat kuten käsi- ja taideteollisuutta pitää olla jossain ammattikorkeakoulussa. Työnjakoa pitää tehdä ja kouluttaa aloille, jotka työllistävät.
Ammattikorkeakoulujen, toimipisteiden ja koulutusohjelmien kokonaismäärät voi Luukkaisen mukaan arvioida uudelleen, kunhan korkeasta laadusta pidetään kiinni.
Ammattikorkeakoulujen pitäisi OAJ:n mukaan profiloitua nimenomaan ammatillisina oppilaitoksina.
– Nyt tuntuu, että jotkin ammattikorkeista haluavat leikkiä ”kakkosyliopistoa”. Niiden tehtävänä on ammatillinen kehittäminen, ei tutkimuslaitostoiminta. Soveltavakin tutkimus pitää tehdä työelämää ajatellen.