Suomessa toimivista vaatemyyjistä turvallisuussopimukseen ovat toistaiseksi sitoutuneet Stockmann ja saksalaisketju Lidl. Suomalaisille tuttuja kansainvälisiä vaatemerkkejä mukana on useita, kertoo Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus (SASK) tiedotteessaan.
Palvelualojen ammattiliitto PAM on vaatinut, että kaikki Bangladeshissa tehtyjä vaatteita myyvät suomalaisyhtiöt liittyisivät sopimukseen.
Accordiksi ristitty järjestöjen ja yritysten yhteenliittymä julkisti maanantaina pääkohtia juridisesti sitovan sopimuksensa sisällöstä. Sopimuksen mukaan Bangladeshissa aloitetaan välittömästi vaatetehtaiden turvallisuustarkastukset, jotka aiotaan toteuttaa yhdeksän kuukauden kuluessa. Puutteiden korjaus pannaan alulle vielä tarkastusten jatkuessa, jotta pahimmat turvallisuusriskit voidaan eliminoida mahdollisimman nopeasti.
Yhteenliittymä perustaa toimintaansa varten hallinnon, jossa ovat edustettuina sopimuksen allekirjoittaneet yritykset, kansainväliset ammattiliitot ja kampanjaverkostot sekä Bangladeshin hallitus ja paikalliset ammattiliitot. Massiivisen tarkastus- ja korjausoperaation johtoon palkataan turvallisuuspäällikkö ja toiminnanjohtaja.
Työntekijöiden järjestäytyminen estetty
– Avain ohjelman onnistumiseen on se, että tehtaiden työntekijät pääsevät suoraan osallistumaan sen toteutukseen, arvioi teollisuusalojen kansainvälisen ammattiliiton IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina. Liitto oli osaltaan mukana synnyttämässä sopimusta.
Bangladeshin vaatetehtaissa työntekijöiden järjestäytyminen on toistaiseksi tehokkaasti estetty, mitä pidetään yhtenä syynä turvallisuusvalvonnan heikkouteen ja maan teollisuutta kohdanneisiin suuronnettomuuksiin.
Bangladeshin vaateteollisuus tuottaa arviolta 80 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Se on köyhälle maalle elintärkeä, mutta kansainvälisesti surullisen kuuluisa toistuvista tulipaloistaan, tehdasromahduksistaan ja alhaisista palkoistaan.
Useimmissa vaatetehtaissa ammattiliittojen toiminta on estetty kokonaan tai niissä toimii omistajan perustama niin sanottu keltainen ammattiliitto. Nimitys juontaa juurensa kenraali Francon aikaiseen Espanjaan, jossa ammattiliitot olivat käytännössä työnantajien hallitsemia.
Tarkastetuista tehtaista julkinen luettelo
Maanantaina julkistettu turvallisuusohjelma on aikataulultaan tiukka ja laajuudeltaan kattava. Ohjelmaan sitoutuneet yritykset toimittavat heinäkuun puoliväliin mennessä Accordille tiedot Bangladeshissa toimivista tehtaista, joista ne tilaavat vaatteita. Julkiseksi tulevan listan arvioidaan kattavan jopa tuhansia yksittäisiä tehdasrakennuksia.
Tarkastuksissa löytyneet turvallisuusriskit raportoidaan asiakasyrityksille, tehtaan omistajalle ja johdolle, jotka velvoitetaan korjaustoimiin. Suunnitelmassa luvataan, ettei korjauksia vaativan tehtaan remontti jätä työntekijöitä tyhjän päälle, vaan näille taataan palkka korjausajalta.
Paikalliset ammattiliitot huolehtivat siitä, että työntekijät saavat tiedon riskeistä ja oikeudestaan kieltäytyä menemästä vaaralliseksi todettuun rakennukseen. Rana Plaza -tehtaan huhtikuinen romahdus surmasi yli tuhat työntekijää osittain siksi, että heidät oli pakotettu töihin tehdasrakennukseen, josta oli jo aiemmin löytynyt vaarallisia halkeamia.