Vaaralliset ammatit
Niina Väkeväinen työskentelee kolmivuorotyössä päivystävänä sosiaalityöntekijänä.
– Hoidamme kaikkia kiireellisiä, päivystysluonteisia sosiaalityön tehtäviä. Käytännössä valtaosa työstä on kiireellistä lastensuojelutyötä, Väkeväinen kertoo.
Hänen mukaansa työhön liittyy monia vaarallisen työn elementtejä.
Nimenomaan se kuormittaa, että joutuu hoitamaan monia asioita limittäin.
– Asiakastyössä voi kohdata väkivaltaa, joka on kaikkea skaalalla uhkailusta käsiksi käymiseen. Niitä on tullut sekä itselleni että kollegoille.
Väkeväisen mukaan henkinen kuormitus tekee työstä vaarallisen, koska sitä joutuu kestämään työvuoron alusta loppuun asti. Sosiaalialan peruskoulutus antaa Väkeväisen mukaan kuitenkin hyvän pohjan tilanteiden käsittelylle.
Monta asiaa yhdellä kertaa
Työterveyslaitoksen mukaan sosiaalityössä myös liiallinen työn määrä kuormittaa.
– Nimenomaan se kuormittaa, että joutuu hoitamaan monia asioita limittäin. Työssä ei ole mahdollisuutta keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan.
Väkeväisen mukaan tämä korostuu erityisesti päivystysluonteisessa työssä.
– Siinä joutuu hoitamaan monta asiakasasiaa ja puhelua yhtä aikaa. Samalla täytyy keskittyä myös siihen, että koko ajan ympärillä on työtovereita, jotka puhuvat ja hoitavat omia asiakasasioitaan. Tässä täytyy ottaa kantaa ja konsultoida suuntaan ja toiseen.
Myös työntekijöiden jatkuva vaihtuvuus sosiaalityössä aiheuttaa pulmia.
– Vaihtuvuus on ongelma, kun pitäisi tehdä pitkäjänteistä työtä niin aikuispuolella kuin lastensuojelussakin. Työntekijän vaihtuminen aiheuttaa asiakkaalle turhautumista, mikä voi johtaa väkivaltatilanteisiin.
Työntekijöitä vaihtuvuus kuormittaa. Uusia pitää perehdyttää, ja vastuu siitä kasautuu vakituisille työntekijöille. Väkeväisen mukaan tämä näkyy ennen kaikkea virka-aikaisessa työssä, ei niinkään päivystyksessä.
Väkeväinen hakeutui sosiaalialalle, koska hoidettavien asioiden monimutkaisuus ja haasteellisuus kiehtoivat. Mahdollisista ongelmista hän ei silloin vielä tiennyt.
– Kun aloitin opiskelun parikymppisenä, en silloin voinut ihan kaikkia elämän realiteetteja tietää. Kyllä ne haasteet ja ongelmat ovat tulleet tutuiksi vasta työn myötä.
Työtovereiden tuki auttaa
Parhaana asiana työssään Väkeväinen pitää kollegoiden tukea.
– Minulla on tosi kokeneet ja pitkäaikaiset työkaverit. Se vaikuttaa siihen, miksi asiakastilanteessakin tuntee olonsa aika lailla turvalliseksi.
Väkeväisen mukaan kommunikaatio ja vuorovaikutus toimivat hänen työpaikallaan.
– Täällä pystyy luottamaan toisen arviointiin ja päätöksentekoon silloin, kun tehdään yhdessä töitä.
Vaikeimpina tilanteina työssään Väkeväinen pitää niitä, joissa hän yrittää auttaa asiakasta, mutta tämä kokee, ettei tule autetuksi.
– Myös kiireellisissä lastensuojeluasioissa tulee ikäviä tilanteita eteen.
Hyvän asiakkaan kanssa pystyy Väkeväisen mukaan miettimään tilannetta niin, että asiakas pystyy ehkä itsekin näkemään eri ratkaisuvaihtoehdot.