Yli 60 000 euroa vuodessa tienaavista lähes joka toinen heittää ruokajätteet sekajätteiden joukkoon, kertoo Taloustutkimuksen kysely, johon vastasi yli 1300 suomalaista.
Syyksi ruokajätteen roskiin heittämiseen suurituloiset kertovat, että kompostointi ei kiinnosta. Suurituloiset ilmoittavat myös pienituloisia useammin, että kompostointi vie liikaa aikaa.
Tunnollisimmat ruokajätteiden kompostoijat asuvat Itä-Suomessa, jossa noin puolet kompostoi kaikki ruokajätteensä. Uudellamaalla vain joka kolmas tekee samoin. Uudellamaalla ja Etelä-Suomessa joka kolmas ilmoittaa syyksi, että pihalle ei mahdu kompostoria.
Surkeimmin ruokajätteitään kompostoivat 25–44-vuotiaat naiset. Heistä vain joka neljäs kertoo kompostoivansa ruokajätteitään. Parhaiten kompostiin menevät yli 60-vuotiaiden miesten ruokajätteet: melkein joka toinen kompostoi ruokajätteensä.
Kotitaloudet tuottavat noin 290 kiloa jätettä vuodessa asukasta kohti. Ruokajätettä syntyy asukasta kohden vuosittain keskimäärin noin 60–70 kiloa. Koko maassa syntyy siis noin 380 miljoonaa kiloa ruokajätettä vuodessa. Ruokajätteestä syntyvä metaani on yli 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu, kuin hiilidioksidi.