Eviran ohje selkeytti myymälöiden ja hyväntekeväisyysjärjestöjen vastuita ruokaketjussa sekä kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden luovuttamista. Kauppa on vastuussa tuotteen turvallisuudesta luovutukseen asti, jolloin vastuu siirtyy hyväntekeväisyysjärjestölle.
Suurimmat turvallisuusriskit liittyvät helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, joita ovat esimerkiksi tuore liha ja kala, kypsentämättömät einekset ja tuorejuusto.
– Näissä kylmäsäilytystä vaativissa tuotteissa on merkintä viimeisestä käyttöajankohdasta. Parasta ennen -päiväyksellä merkitään puolestaan tuotteita, jotka eivät ole helposti pilaantuvia, kuten leipiä, viljavalmisteita ja säilykkeitä, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n tuoteturvallisuuden asiantuntija Merja Söderström.
Parasta ennen -tuotteita voi lahjoittaa myös päiväyksen umpeuduttua. Sen sijaan viimeinen käyttöajankohta -merkinnällä varustettuja tuotteita ei saa luovuttaa hyväntekeväisyyteen, jos viimeinen käyttöajankohta on ylittynyt.
Kauppojen ruokahävikki vain puolet kotitalouksien hävikistä
Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan kauppojen jätemäärät ovat viime vuosina vähentyneet muun muassa parempien sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien sekä tehokkaan logistiikan ansiosta.
Lisäksi kaupat voivat vähentää ruokahävikkiä myymällä tuotteita alennetuilla hinnoilla tai luovuttamalla elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Kaupat päättävät ruoan lahjoittamisesta yritys- tai myymäläkohtaisesti.
Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Vuonna 2011 julkistetun MTT:n selvityksen mukaan kauppojen ruokahävikki on vain noin puolet kotitalouksien hävikistä.
”Jäteastioihin päätyvät tuotteet eivät ole elintarvikekelpoisia”
Hyväntekeväisyyteen lahjoitetaan vain tuotteita, jotka ovat elintarvikekelpoisia. Kauppojen jäteastiaan päätyvät tuotteet ovat voineet pudota lattialle, kylmäketju on voinut katketa, pakkaukset ovat saattaneet rikkoontua tai tuotteet ovat muuten saastuneet, Päivittäistavarakaupasta muistutetaan.
– Vaikka jäteastioissa olevat elintarvikkeet voivat näyttää syötäviltä ja elintarvikekelpoisilta, niiden turvallisuutta ei voida taata. Mahdollinen terveyshaitta voi ilmetä vasta myöhemmin, Merja Söderström sanoo.