Ristiriidat oikeudenmukaisen ja yleisesti ymmärretyn omakustannusperiaatteen kanssa ovat syynä siihen, että asuntopoliittinen kansalaisliike Asumisen Hinta Alas (AHA) ry vaatii ympäristöministeriötä saattamaan vuokria ja aso-vastikkeita koskevan lakiluonnoksen uuteen valmisteluun. Hallitukselle esitetty lakiluonnos koskee vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain, aravarajoituslain ja asumisoikeusasunnoista annetun lain muuttamisesta
AHA viittaa lakiluonnoksen perusteluihin, joissa todetaan, ettei nykyinen säännöstö ole kyennyt varmistamaan asumisen kohtuuhintaisuutta. Yhdistyksen tutkimusten mukaan peräti miljoona asukasta kärsii maassamme asumisen kalleudesta. Siksi hallinnon herääminen asian korjaamiseen on erittäin ilahduttavaa.
– Valitettavasti vain ne vaatimattomat keinot, joita kyseisessä lakiluonnoksessa esitetään, eivät läheskään riittävällä tavalla kyenne korjaamaan nykyisiä ongelmia, toteaa yhdistys lausunnossaan.
AHA kirjaa lausunnossa joukon perusteluita, joiden vuoksi se vaatii lakiluonnoksen palauttamista uuteen käsittelyyn. Yhdistyksen mukaan peruskäsitteet ”kohtuullisuus”, ”omakustannushintaisuus” ja ”tasaus” on jätetty määrittelemättä ja siirretty niiden konkreettisen sisällön mielivaltainen tulkinta niiden samojen viranomaisten ja poliitikkojen tehtäväksi, jotka ovat paljolti vastuussa myös aiemmista epäonnistumisista ja nykyisestä asumiskustannusten kohtuuttomuudesta.
Laki sallisi edelleen uusien tonttien ja rakennusten hankkimisen ja maksattamisen nykyisillä asukkailla, samoin kuin kymmenien vuosien päästä toteutuvien perusparannusten maksattamisen etukäteen nykyisillä asukkailla, joilla maksatetaan samanaikaisesti myös rakentamislainojen lyhennyksiä.
AHA katsoo lain toteutuessaan myös sallivan edelleen korkojen nostamisen ja voittojen tuottamisen asumisyhteisön ulkopuolisille yhtiöille. Sekä lainojen lyhennysaikatauluista ja ehdoista päättämisen ilman lainat maksavien asukkaiden tai heidän valitsemiensa edustajien mahdollisuutta osallistua asian valmisteluun päättämisestä puhumattakaan.