Samoihin aikoihin Helsingin Sanomat kertoi NSN:n olevan myymässä kuusi tehdastaan elektroniikan sopimusvalmistajille.
Siemensin osuuden kauppahinnaksi on ilmoitettu 1,7 miljardia euroa. Hintaa pidetään erittäin alhaisena. NSN:n markkina-arvon on arvioitu liikkuvan 7–8 miljardissa eurossa ja Nokian oman puolikkaan arvon neljän miljardin tasolla. Kauppa on määrä vahvistaa syyskuun loppuun mennessä. Siemensin halua päästä eroon voitolliseksi kääntyneestä NSN:stä on perusteltu muun muassa sillä, että verkkoliiketoiminta ei ole monialaisen teknologiayhtiön ydinalaa.
NSN:n toiminta ja tuotanto jatkuvat toistaiseksi ennallaan.
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elopin mukaan Nokia jatkaa NSN:n kehittämistä entistä itsenäisempänä yksikkönä. NSN:n tulevaisuudelle Nokiassa nähdään useita vielä avoimia vaihtoehtoja, joiden välillä valinta tehdään aikanaan.
Yhtiön päivittäiseen toimintaan kaupalla on Nokian johdon mukaan vähän vaikutuksia. Myöskään henkilöstöön kauppa ei vaikuta.
Nokia Siemens Networksin pääkonttori pysyy Espoossa ja yhtiöllä on jatkossakin alueelliset toiminnot Saksassa Yritysjärjestelyn toteuduttua Nokia Siemens Networksin nimestä ja brändistä poistuu Siemensin nimi. Samassa yhteydessä julkistetaan verkkoyhtiön uusi nimi.
NSN:n toimitusjohtaja Rajeev Suri ei kommentoi NSN:n tehtaiden tulevaisuutta. Sen sijaan hän pitää Nokian kanssa sovittua kauppaa hyvänä niin NSN:n asiakkaille kuin työntekijöille. Nokian tiedotekaan ei kerro HS:n uutisoimasta tehtaiden myyntiaikeesta mitään. Nokian tiedotteessa sanotaan olevan kaikki yritysjärjestelyyn liittyvä.
Kauppa ei yllättänyt
NSN:n ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Risto Lehtisalo Oulussa ei ole NSN-kaupoista yllättynyt. Niistä on huhuttu jo pitkään.
Omistajajärjestelyistä ja tuotannon myymisestä pois on käynnissä olleen yhtiön tehostamisohjelman ajan Lehtisalon mukaan riittänyt puhetta. NSN:n Oulun tehdas on yksi myyntihuhujen kohteena olevista toimipisteistä.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne epäilee tiedon NSN:n tehtaiden myymisestä olevan ehkä väärinkäsitys eikä ole huolissaan tehtaiden henkilöstön puolesta. Hän ei lähde arvioimaan mitä seurauksia Nokian koko-omistukseen siirtymisellä on NSN:n toimintaan.
Ylen haastattelema Uuden Insinööriliiton UIL:n puheenjohtaja Pertti Porokari uskoo, että omistusmuutos NSN:ssa selkeyttää työntekijöiden asemaa. Yksi omistaja on hänestä parempi kuin kaksi.
Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen pitää Kalevan haastattelussa hyvänä sitä, että Nokia Siemens Networks siirtyy kokonaan Nokian omistukseen.
Pennanen ei kuitenkaan arvioi sitä, mitkä NSN-kaupan konkreettiset vaikutuksen Oulun seudulle ovat. Oulun kannalta on ratkaisevaa se, minkä strategian Nokia valitsee.
Kurssi nousi pörssissä
Tieto NSN:n siirtymisestä kokonaan Nokian omistukseen nosti Nokian kurssin rajuun nousuun Helsingin pörssissä.
Yhtiön kurssi on kasvanut pörssin aukeamisesta 7,87 prosenttia ja kauppaa osakkeella käydään 3,07 eurolla.
Nokia Siemens Networks perustettiin 1. 4. 2007. Yhteisyrityksessä yhdistettiin Nokian verkkoliiketoiminta ja Siemensin operaattorimarkkinoiden langattomien ja kiinteiden verkkojen toimintoja.
NSN on yksi johtavista maailmanlaajuisista tietoliikenneratkaisujen toimittajista. Sillä on kolme miljoonaa toiminnassa olevaa verkkotukiasemaa eri puolilla maailmaa. NSN:n suurimpia kilpailijoita ovat Ericsson ja Huawei. NSN toimii yli 150 maassa, ja yhtiön palveluksessa oli vuoden 2012 lopussa 58 400 työntekijää, Suomessa 5 900.
Yhtiön tärkeimmät toimipisteet ovat Espoossa, Saksassa, Puolassa, Intiassa, Kiinassa ja Portugalissa.
Yt:t päättyivät irtisanomisiin
Verkkolaitevalmistaja Nokia Siemens Networks oli Suomessa tätä ennen otsikoissa kesäkuun puolivälissä, jolloin yhtiössä käydyt yt-neuvottelut saatiin päätökseen.
Niissä päädyttiin 120 työpaikan vähentämiseen. Suurimmat vähennykset kohdistuvat NSN:n toimipisteeseen Espoossa.