Vaaralliset ammatit
Josefiina Salmén on juuri palannut sairauslomaltaan työpaikalleen päiväkoti Viikinkiin. Viiltohaava piti Palmian ruokapalveluvastaavan potemassa viikon verran.
– Näytin kiireessä apulaiselle melonin leikkausta ja viimeinen viilto osui melonin lisäksi sormeen. Sormesta lähti pala, Salmén kuvailee.
Tapaturmavakuutuslaitosten liiton työtapaturmatilastossa keittiöhenkilökunta on kahdeksannella sijalla. Vielä vaarallisimpiin ammatteihin kuuluvat esimerkiksi koneenkorjaajat, talonrakentajat ja terveyden- sekä sairaanhoitotyötä tekevät.
Keittiöhenkilökunnalle vaaratilanteita aiheuttavat kuumat nesteet, terävät esineet, kaatumiset ja kurottaminen ylähyllyille.
Salmén on välttynyt vakavilta onnettomuuksilta 24 vuoden uransa aikana. Tosin kiehuvan marja-sokeriseoksen kaataminen teollisuuskattilasta ämpäriin aiheutti toisen asteen palovamman jalkaan ja kuukauden sairasloman.
Kiire aiheuttaa Salménin mukaan huolimattomuutta ja silloin juuri vahinkoja sattuu.
Hyvästi munkit!
Työnteko on muuttunut Salménin uran aikana paljon.
Työtä helpottavia koneita on tullut lisää, keittiötyöskentelyn ergonomiaan on kiinnitetty huomiota esimerkiksi säädettävin työtasoin, lautaset ovat ultrakevyitä.
Keittiökoneet saattavat olla kovin meluisia, jolloin Salmén suojautuu korvatulpin. Keittiön puhdistuksessa käytetyt aineet ovat niin vahvoja, että hengityssuojaimen ja suojalasien käyttö on välttämätöntä.
Erilaisia säädöksiä on tullut huomioon otettaviksi. Esimerkiksi öljypalot vältetään, kun öljyssä paistaminen on kielletty: munkkeja ei ole tarjolla.
– Perunat tulevat tyhjiöpakattuina, sillä meillä ei ole erillistä tilaa multaisten vihannesten käsittelyä varten, Salmén selventää.
Valmiiden elintarvikkeiden käyttö helpottaa keittiöhenkilökunnan työtä. Toisaalta kuuden viikon välein kiertävät valmiit reseptit antavat tarkat rajat, minkälaista ruokaa päiväkoti Viikingissä tarjoillaan.
– Mausteita saan käyttää oman mielen mukaan.
Leipomistyötä on paljon, sillä päiväkoti Viikingissä on sitouduttu luomuohjelmaan. Valmista ruokaa ei ole tarjolla. Salmén valmistaa päiväkodin 300 annosta alusta asti, joka tarkoittaa, että aamupalan ja lounaan välillä on kiire.
Omasta jaksamisesta huolehdittava
Palmialla ja Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staralla on yhteinen Palsta-työsuojeluhanke. Siihen kuuluu kolmen tunnin koulutus vaarojen arvioinnista, turvallisuuspoikkeamien raportointia sekä varhaisen tuen ja työhön paluun tuen hankkeista.
– Koulutus oli hyödyllinen, mutta kaikki eivät innostu työturvallisuusasioista, Salménia harmittaa.
Hän on tyytyväinen, että työsuojelutoimikunnan jäsenenä on päässyt viisipäiväiseen työturvallisuuskoulutukseen.
– Työ on edelleen mielenkiintoista, mutta kädet rasittuvat, Salmén kertoo ja toteaa oikean kätensä potevan jännetuppitulehdusta ja tenniskyynärpäätä.
Jaksaminen keittiötyössä on tähän asti ollut vaivatonta, mutta tulevaisuutta silmällä pitäen Salmén hakeutui esimieskoulutukseen. Hän siirtyy vuoden vaihteessa koulutusta vastaaviin töihin.