Rahoitusmalli vielä auki
Työryhmän vetäjän, osastopäällikkö Kirsi Paasikosken mukaan esillä on ollut ns. kapitaatiomalli. Siinä lähtökohtana on kunnan asukasluku painotettuna ikärakenteella ja asukkaiden sairastavuudella.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislakia valmisteleva työryhmä luovutti väliraporttinsa peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.) torstaina Helsingin Säätytalolla.
Aiempia linjauksia täsmentävän väliraportin mukaan palvelujen järjestämisvastuu kootaan kattavasti kuntien muodostamiin sote-alueisiin ja perustason alueisiin. Sekä sote-alueella että perustason alueella on aina vastuukunta, joka vastaa palvelujen järjestämisestä alueen kunnille.
Sote-alueet vastaavat kaikista kuntien lakisääteisistä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävistä.
Perustason alueita voivat muodostaa vähintään noin 20 000 – 50 000 asukkaan kunnat. Ne järjestävät asukkailleen perustason palveluja, joista nykyisin huolehtivat terveyskeskukset ja kuntien sosiaalitoimi.
Erikoissairaanhoito ja ympärivuorokautinen päivystys ovat sote-alueiden vastuulla.
Alle 20 000 asukkaan kunnat eivät järjestä palveluja vaan ne järjestetään joko sote-alueella tai perustason alueella.
Sote-erityisvastuualue on toimii sote- ja erityisvastuualueiden toimintaa valvovana ja koordinoivana viranomaisena. Sen tehtävänä on mm. katsoa, ettei toiminnoissa ole päällekkäisyyksiä ja toisaalta, ettei muodostu palvelukatveita.
Ei helppo, mutta parempi
Väliraportin vastaanottanut ministeri Susanna Huovinen myöntää, ettei sote-palvelujen järjestämisrakenne ole välttämättä aivan helppo. Selvä parannus se on kuitenkin ministerin mukaan nykyiseen tilanteeseen, jossa sote-palveluista vastaa noin 200 erilaista organisaatiota ja tahoa.
Huovisen mukaan päätavoite on koota sote-palvelut riittävän vahvoille harteille, jotka kykenevät palvelut järjestämään ja rahoittamaan. Tärkeänä Huovinen pitää myös sitä, että järjestämisvastuu ja rahoitusvastuu sijaitsevat samalla taholla.
Itsehallinto ja tasavertaisuus
Isoksi kiveksi sote-uudistuksen kenkään saattaa tulla vielä hankkeen perustuslainmukaisuus. Eduskunnan perustuslakivaltiokunta arvioi, onko suunniteltu sote-rakennelma ristiriidassa kunnallisen itsehallinnon kanssa.
Ministeri Huovinen arvosteli sote-uudistuksesta käytyä julkista keskustelua siitä, että se on korostanut kuntien itsehallintoa kansalaisten yhdenvertaisuuden kustannuksella.
Huovisen mukaan perustuslaki edellyttää myös kansalaisille yhdenvertaisia palveluja asuinpaikasta riippumatta. Juuri tähän pyritään sote-uudistuksella turvaamaan, Huovinen korosti.