Viikon kysymys
Epäsuorasti ihminen vaikuttaa säähän ja ilmastoon päästämällä ilmakehään kasvihuonekaasuja, mikä näkyy ilmastonmuutoksena.
Voiko päivän säätä muuttaa, erikoistutkija Jarmo Koistinen Ilmatieteen laitokselta?
– Säätä voidaan muuttaa äärimmäisen vähän. Jokaisella maapallon neliökilometrillä pitäisi olla ydinvoimala, jotta saataisiin yhtä paljon energiaa kuin aurinko meille antaa. Laajasti ottaen ihmisen mahdollisuus säätää päivän säätä on olematon.
– Paikallisia pilviä voidaan käsitellä kemiallisesti, ei kuitenkaan laajoja sadealueita.
– Tuuliin ja lämpötilaan ei pystytä vaikuttamaan edes paikallisesti.
Miten sadepilviä voidaan käsitellä?
– Rajuissa ukkospilvissä sadepisarat jäätyvät helposti isoiksi rakeiksi. Kun pilven huipulle kylvetään sen kehityksen alkuvaiheessa esimerkiksi hopeajodidia, pilvi ei ehdi kehittämään rakeita, vaan saadaan satamaan vettä.
– Menetelmää käytetään myös sadeveden saamiseksi kuiville alueille sellaisista pilvistä, jotka eivät muutoin sataisi.
Millä alueilla pilviä muokataan?
– Länsi-Venäjällä ja Kaukasuksella. Rikkaissa arabimaissa pilviä sadetetaan kuiville alueille.
– Balkanilla on muokattu pilviä jo monta vuosikymmentä, sillä varsinkin viininkasvatusalueilla rakeet saattavat hakata viljelykset pilalle. Kroatiassa rakeentorjunta työllistää noin 800 työntekijää ja maksaa vuodessa kymmeniä miljoonia euroja.
Voidaanko pilvet estää?
– Alhaalla olevia sumupilviä voidaan haihduttaa pois kemikaalein. Pilveen voidaan tehdä reikä – mahdollisesti Moskovan olympialaisissa tehtiin näin. Ei ole varsinaisesti hyötyä tehdä pilviin reikiä, sillä saatu aukko kestää vain vähän aikaa. Tuulet kuljettavat nopeasti uuden pilven paikalle, ja käytetyt kemikaalit ovat kalliita.
Miten kemikaalit viedään pilveen?
– Kemikaalit ammutaan pilveen ohjuksilla tai tykeillä tai kylvetään lentokoneesta.
Onko Suomessa muokattu säätä?
– Suomessa ei ole käytetty sään muokkausta. Täällä sateen tuottamisella tai estämisellä yksittäisistä pilvistä ei ole suurta taloudellista merkitystä. Meillä ei ole esimerkiksi suuria raeherkkiä viljelyksiä, ja haitalliset raesateetkin ovat harvinaisia.
– Jos säätä voitaisiin muokata, niin maanviljelys voitaisiin optimoida. Kaikilla voisi olla heinäkuussa lomaa, jos säädettäisiin heinäkuu aurinkoiseksi. Jos sään muokkaus riistäytyisi vääriin käsiin, siitä tulisi kammottava ase. On oikeastaan hyvä, että ihminen on niin avuton tässä asiassa.